Carpaccio van honingmeloen – Serveer meloen als carpaccio voor een heerlijk licht en voorgerecht. Zo serveer je de zomer op je bord.
Voor- of nagerecht, meloen is altijd goed
Meloen in de hoofdrol in een geweldig voorgerecht
Vaak wordt honingmeloen als nagerecht of tussendoortje gegeten. Ook zie je ze weleens op een borrelplank en bij buffetten met een plakje rauwe of gedroogde ham. Absoluut lekker, maar meloen verdient meer dan een plaatsje aan de zijlijn. Dit heerlijke stuk fruit wil ook wel eens de hoofdrol en dat krijgt ze met een heerlijke carpaccio van honingmeloen afgewerkt met geitenkaas met fenegriek, avocado en een heerlijk frisse limoenhoning dressing. Dit alles wordt bestrooid met stukjes noot, lekker licht, fruitig en verrassend. Zo steelt ze echt de show. Je moet nu wel met een enorm goed hoofdgerecht aankomen wil je het voorgerecht overtreffen.
Carpaccio was oorspronkelijk van flinterdun gesneden rundvlees maar deze naam wordt ook gebruikt voor vele andere soorten vlees, vis, groente en fruit welke zeer dun gesneden worden
Carpaccio van honingmeloen; zo maak je dunne plakjes
Een honingmeloen is een mooie stevige meloen die zacht en zoet van smaak is. Ideaal dus om in dunne plakjes te snijden. Snijd de meloen hiervoor eerst doormidden en haal de pitjes er met een lepel uit. Snijd de meloen nogmaals door zodat je halve manen hebt.
Als je een goede dunschiller hebt, kun je de meloen met de dunschiller schillen, zo blijft de vorm het mooist. Doe dit dan wel 2 keer anders blijft het randje taai want de schil is iets dikker dan van bijvoorbeeld een aardappel. Vind je dit lastig dan kun je de meloen ook met een schilmesje of koksmes van boven naar beneden schillen.
Snijd de meloen nu met een scherp mes of mandoline in dunne plakjes. Wil je dit voorbereiden dan kan dat. Leg de meloen dan niet op het bord maar tegen elkaar aan in een afsluitbaar bakje.
Soorten meloenen; inclusief tips & recepten
Lekker naar de markt of groenteman en met verschillende soorten meloenen naar huis. Natuurlijk inclusief recepten met dit verse zomerfruit.
Carpaccio van honingmeloen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 honingmeloen
- 200 gram geitenkaas fenegriek
- 1 avocado
- 80 gram gemengde, geroosterde nootjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels limoensap
- 1/2 eetlepel honing
- zout en peper
- een paar takjes groene kruiden zoals peterselie en dille
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je carpaccio van honingmeloen:
Snijd de meloen doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de halve meloen nogmaals door tot een kwart en schil ze dan. Snij in dunne lange plakjes en zet opzij. Doe dit ook met de rest van de meloen.
Meng de olie met de honing en het limoensap. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de avocado door verwijder de pit en haal er met een bolletjesboor mooie rondjes uit of snijd het vruchtvlees in mooie blokjes.
Schaaf ongeveer de helft van de geitenkaas in heel dunne plakjes en snijd de rest in blokjes.
Verdeel de honingmeloen over 4 borden, laat de plakjes licht overlappen.
Verdeel er dan de avocado overheen.
Druppel nu de dressing over de meloen en verdeel er de nootjes en de kaas over. Werk alles af met een paar takjes verse kruiden.
Serveer de carpaccio op kamertemperatuur voor de beste smaakbeleving.
Tafel lekker !!