Carpaccio van rettich, aubergine en Coeur de Boeuf – Nog niet zo lang geleden bezochten wij het bloggersevent van “love my salad”, een initiatief van Rijk Zwaan. Zij hebben de ambitie om de wereldwijde groenteconsumptie te verhogen en als ik hieraan ook maar een klein beetje zou kunnen bijdragen dan doe ik dat graag. Want buiten dat groente heel gezond is, is het natuurlijk ook gewoon nog eens heel erg lekker.
Mysterybox
De love my saladbox was dan ook een welkome verrassing toen deze door de postbode werd afgeleverd. Het grappig is dat het voor mij even voelde als de welbekende mystery box van Masterchef. Voordat ik de doos opende had ik geen idee wat er in zou zitten of wat er mee te maken.
In de box trof ik een aantal lekkere groente aan, waarbij onder andere:
Salanova groen – een kluitsla met een knisperige bite. Een krop Salanova bevat bijna drie keer meer bladeren dan een gewone krop sla en met behulp van de Salanova-boor verwijder ik in één keer het hart van de krop zodat ik mooie blaadjes overhoud.
Graffiti aubergine – een aubergine met een mooi gestreept huidje. Na het snijden van deze aubergine zal je merken dat deze minder snel verkleurd als zijn effen broertje. De structuur van het vruchtvlees is mooi stevig, smaakt iets zoetig maar toch dat kleine bittertje dan bij een aubergine hoort.
Sweet Palermo – een puntpaprika die met recht “sweet” genoemd mag worden, deze paprika heeft namelijk een hoger natuurlijk suikergehalte dan andere paprika’s .
Coeur de Boeuf – alleen de naam is al prachtig, deze naam betekend overigens ossenhart en heeft deze tomaat gekregen door zijn vorm. Een tomaat vol smaak, smaak die van binnenuit komt. Een Coeur de Boeuf heeft weinig nat vruchtvlees wat hem ideaal maakt om in mooie dunne plakken te snijden.
Met deze laatste zin in mijn hoofd weet ik eigenlijk direct al wat ik ga maken: een vegetarische carpaccio van ingelegde rettich, gegrilde aubergine en Coeur de Boeuf.
Carpaccio van rettich, aubergine en Coeur de Boeuf
- 1 rettich
- 1 graffiti aubergine
- 1 Coeur de Boeuf
- 75 gram rucola
- 30 gram pijnboompitten
- 50 gram pecorino
- 100 ml witte wijn azijn
- 1 el suiker
- 1 tl chilivlokken
- 2 el olijfolie
- 1 el Italiaanse kruiden naar keuze
Extra nodig
- Grillplaat
- Scherp mes of eventueel een mandoline
Meng in een schaal de azijn, de suiker en de chilivlokken. Snij de rettich in dunne plakken en laat deze een half uur marineren in de azijn. Meng de olijfolie met de kruiden. Snij de aubergine in dunne plakken. Verhit de grillplaat en bestrijk de plakken aubergine met de olie. Leg de plakken aubergine op de grillplaat en grill ze 3 à 4 minuten aan beide kanten. Snij de Coeur de Boeuf in dunne plakken.
Verdeel de rettich, de aubergine en de Coeur de Boeuf in een cirkel over vier borden. Leg in het midden de rucola, strooi daarover de pijnboompitten. Schaaf met een kaasschaaf vlokken van de pecorino. Serveer de carpaccio van rettich met trots!
Tafel lekker !!
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.