Krokante courgettefrietjes uit de frituurpan. Ja, je leest het goed. En dat moet je nu maken. Want courgette is zo’n groente die het hele jaar door wel verkrijgbaar is, maar vooral in het seizoen – van juni tot september – echt in topvorm is. Zeker als je ze haalt bij de groenteboer of van de markt. Daar zijn ze verser en steviger dan in de supermarkt. In de zomer heb je ze vaak zelfs voor een paar dubbeltjes. En als je een moestuin hebt, dan weet je: als de courgette op gang komt, komt-ie ook goed los.
Met dit recept maak je iets totaal anders dan de standaard courgettesoep of wokgroente. Je frituurt de courgette tot krokante courgettefrietjes met een licht, luchtig beslag. Dat beslag maak je met bloem, maizena en ijskoud bruiswater — die laatste zorgt voor bubbels in het beslag en dat maakt het extra luchtig. Even frituren, goed laten uitlekken, en je hebt een schaal warme, knapperige courgettefrietjes op tafel. Vers, groen en toch feestelijk.
Zo haal je meer uit een simpele courgette
Veel kant-en-klare groentefrietjes uit de diepvries zijn gepaneerd of voorgebakken in palmolie. Die kun je makkelijk overslaan als je zelf aan de slag gaat. Met verse courgette en een paar basisproducten uit je voorraadkast maak je iets dat net zo lekker – of eigenlijk veel lekkerder – is. Het enige wat je echt nodig hebt is een pan met zonnebloemolie en een beetje geduld. Werk in porties en zorg dat de olie telkens op temperatuur blijft. Zo krijg je courgettefrietjes die niet zompig zijn, maar goudbruin en licht.
Serveer de courgettefrietjes met wat gehakte munt en partjes citroen. Die munt geeft net een frisse noot en met een kneepje citroen til je het geheel even op. Eet ze als borrelhapje, bij een zomerse lunch of als verrassend bijgerecht bij een barbecue.
Courgettefrietjes kun je beter niet bewaren; vers is vers
Courgettefrietjes zijn het lekkerst direct uit de pan. Bewaren of opnieuw opwarmen maakt ze snel slap, dus frituur alleen wat je direct gaat eten. Heb je toch wat over? Leg ze dan op een rooster in de oven op 180 graden om ze nog enigszins krokant te krijgen, maar reken niet op hetzelfde resultaat als bij verse frietjes.
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.Â
Krokante courgettefrietjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 courgette
- 150 gram bloem
- 30 gram maizena
- 1 tl bakpoeder
- 225 ml ijskoud koolzuurhoudend water
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 citroen
- 1 takje munt
- zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Verhit een pan met zonnebloemolie tot 180 graden.
Snijd de courgette in drie stukken.
Snijd die stukken in de lengte in vieren en verwijder de zachte kern.
Snijd de partjes in vier stukken tot frietjes.
Meng de bloem met de maizena, het bakpoeder, de oregano, zout en peper.
Hak de munt fijn en snijd de citroen in parten.
Voeg al roerend het ijskoude water toe aan het bloemmengsel en roer tot een glad beslag.
Verdeel de courgettefrietjes in 4 porties
Doe een portie courgettefrietjes in het beslag en zorg dat ze goed bedekt zijn.
Laat de frietjes een voor een voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder ook de kruimels uit de olie.
Herhaal dit tot ze allemaal gebakken zijn.
Doe de gefrituurde courgette frietjes in een schaal, bestrooi ze met wat zout, de gehakte munt en serveer met de partjes citroen.
Tafel lekker !!