Eieren met mayonaise (oeufs mayonnaise) – De Fransen laten graag zien hoe lekker eenvoud kan zijn. Maak eens oeufs mayonnaise, of eieren met mayonaise.
Eieren met mayonaise
Een echte bistroklassieker uit zuidwest Frankrijk. Een eenvoudig voorgerecht met maar een paar ingrediënten. Maar die paar ingrediënten moeten dan wel van sublieme kwaliteit zijn. Het luistert nauw, de garing of de cuisson zoals de Fransen zeggen, van de eieren moet precies goed zijn en de mayonaise, die precies de goede vloeibaarheid moet hebben, maak je natuurlijk zelf.
Gebruik oudere eieren
Meestal adviseren we bij recepten dat je verse eieren moet gebruiken. Maar bij het maken van eieren met mayonaise, oftewel oeufs mayonnaise, adviseren we juist om GEEN dagverse eieren te gebruiken. Dat is niet omdat verse eieren niet lekker zouden zijn, maar omdat je dagverse eieren niet goed gepeld krijgt.
Omdat eieren met mayonaise zo simpel (lijkt) is moet alles wat er op het bord komt perfect zijn, dus ook perfect gekookte en gepelde eieren. De dooier moet net gaar zijn en niet lopen, maar wel nog een bepaalde smeuïgheid hebben. Na het koken laat je de eieren schrikken en goed afkoelen, om ze goed te kunnen pellen zonder dat je de eieren beschadigt.
Zorg dat de eieren goed afgekoeld zijn om ze goed te kunnen pellen
Met zelfgemaakte mayonaise geef je het gerecht extra allure
De mayonaise maak je natuurlijk zelf, met een pittige Franse mosterd en een friszure kruidenazijn. Gebruik geen suiker in die mayonaise, want het moet een lekkere, pittige, lichtzure mayonaise zijn. Ook de stevigheid is belangrijk. De mayonaise moet licht vloeibaar zijn, zodat hij mooi over het ei loopt, maar niet te slap zodat het het hele bord vol ligt. Het heeft daarom absoluut de voorkeur om eieren met mayonaise of oeufs mayonnaise te serveren met jouw zelfgemaakte mayonaise. Zo kun je sturen op smaak en presentatie! Wil je meer weten over mayonaise maken? Kijk op de link hieronder. Wil je liever zelf geen mayonaise maken? Voeg dan een beetje melk aan mayonaise toe tot die dik vloeibaar wordt.
Mayonaise maken (inclusief variatietips)
Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eieren met mayonaise
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- 1 eidooier
- 1 theelepel scherpe Franse mosterd
- 1 eetlepel kruidenazijn
- 250 ml zonnebloemolie
- witte peper
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je eieren met mayonaise:
Doe de eieren in een pan en vul de pan met water zodat de eieren net onder staan. Breng dit aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de warmtebron uit. Zet een kookwekker op 9 minuten en laat de eieren met de deksel op de pan 9 minuten zo staan. Giet de eieren af en zet ze onder een koude stromende kraan. Laat de eieren liefst minimaal een uur in het koude water staan. Ververs eventueel het water een keer tussendoor. Als de eieren goed koud zijn pellen ze namelijk makkelijker.
Maak ondertussen de mayonaise door de dooier, de mosterd, de azijn en een beetje zout en witte peper in een ruime kom, met liefst een ronde bodem, te doen. Klop nu stevig en voeg er beetje bij beetje de olie aan toe, tot je een licht lopende mayonaise hebt. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker de mayonaise zal zijn. Proef en breng eventueel verder op smaak. Dek af en zet koel weg tot gebruik.
Pel de eieren voorzichtig, snijd ze middendoor en dep ze goed droog.
Verdeel de halve eieren over 4 borden en decoreer ze royaal met de mayonaise. Voeg eventueel verse kruiden toe ter decoratie.
Serveer de eieren met mayonaise direct.
Tafel lekker !!