Empanada met kip – Start een Mexicaanse maaltijd met power en passie door lekker pittige empanada met kip als voorgerecht te serveren. Alleen met een beetje sla en een sausje of als onderdeel van tapa’s; empanada’s zijn altijd een succes. Met het recept uit dit artikel kun je ze makkelijk zelf maken.
Empanada met kip als voorgerecht
Je kent de pakketjes van deeg met een hartige vulling wellicht wel. Je ziet ze vaak als tapa bij een restaurant, maar wist je dat je empanada met kip ook heel goed zelf kunt maken? Vaak worden ze van kant-en-klaar bladerdeeg gemaakt. Dit is natuurlijk makkelijk, maar het is veel leuker en lekkerder om zelf een deegje maken. Dit is makkelijk en met onderstaand recept zo gebeurd. Er zijn geen lange kneedtijden en rijstijden. Het deeg moet wel even rusten zodat je het beter uit kunt rollen. Het rusten zorgt er ook voor dat de pakketjes niet te hard krimpen tijdens het bakken.
Je hebt geen speciale tools nodig voor dit recept
Er zijn speciale stekers te koop om empanada’s te maken. Hiermee steek je, heel makkelijk, met de ene kant cirkels en met de andere kant vouw je de pakketjes netjes dicht. Het is niet moeilijk, maar als je ook maar een beetje te veel vulling in de empanada met kip stopt, gaat de hele empanada stuk. Het is dus wel even oefenen. De stekers vind je in veel huishoudzaken en kosten vrijwel niets, het is handig maar absoluut geen must. Zonder die steker lukt het ook om met dit recept heerlijke empanada met kip te maken. Als je een glas of uitsteker hebt van ongeveer 9-10 cm doorsnede kom je al een heel eind.
Empanada met kip als voorgerecht
Empanada kun je in veel maten maken. Het ligt er maar net aan voor welk eetmoment en voor wie je de gevulde pakketjes maakt. Ze zijn namelijk ook erg lekker bij een koud glas bier of als extraatje bij de lunch met een kop soep. Als voorgerecht geef je 2 kleine empanada met kip per persoon. Bij dat glas bier kun je het beste een volle schaal maken, want die is vast zo leeg. Serveer je empanada met kip als lunch? Maak dan een grotere variant. Gebruik dan een steker met een diameter van ongeveer 15 cm. Zorg dan ook voor de helft meer vulling wil je alle grote pakketjes kunnen vullen.
Maak een voorraadje
Als je empanada met kip maakt, is het even een werkje. Maar het maakt niet heel veel uit of je een recept voor 18 of 36 stuks maakt. Ga eens een middag gezellig aan tafel zitten met de kinderen en maak met zijn allen empanada’s. Zo heb je een gezellige leerzame middag en een voorraadje empanada voor in de vriezer. Altijd makkelijk!
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.
Empanada met kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 100 ml yoghurt
- 1 ei
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 50 gram koude boter
- 25 ml water
- 150 gram kipfilet
- 1/4 groene paprika
- 1/2 rode paprika
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 50 gram gekookte mais
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel cajunkruiden
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 rood pepertje
- +/- 125 gram cheddar
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je empanada met kip:
Begin met het deeg, dit moet rusten zodat je het makkelijker uit kan rollen.
Doe de bloem met de suiker, het zout en de bakpoeder in een kom. Snijd of rasp de boter in kleine blokjes in de bloem. Wrijf er nu met de vingertoppen een kruimeldeeg van. Klop het ei los. Doe de helft van het ei bij de yoghurt en roer dit door elkaar. Doe de yoghurt en het water door het bloemmengsel en meng dit kort door elkaar tot een net samenhangend deeg. Het hoeft geen glad deeg te zijn. Duw het deeg in een platte rechthoek en wikkel het in huishoudfolie. Leg koel weg tot verder gebruik.
De vulling.
Snijd de groenten heel fijn, je hebt immers kleine empanada’s.
Snijd de kipfilet overdwars doormidden zodat je 2 platte filets hebt, die zijn eerder gaar en zo kunnen er meer kruiden op. Kruid de kipfilet royaal met cajunkruiden en bak ze in een beetje olie of boter gaar. Haal de kipfilet uit de pan en bak hierin, zonder de pan schoon te maken, de groenten met de tomatenpuree tot de groenten beetgaar zijn.
Trek de kip met 2 vorken uit elkaar tot pluizige stukken en voeg ze bij de groenten. Bak alles goed door tot alle vocht verdampt is. Proef en breng verder op smaak met cajunkruiden en eventueel extra rode peper. De vulling mag best een beetje pittig zijn, omdat het deeg de smaak vlakker maakt.
Empanada met kip vullen en bakken:
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dikte. Steek er met een ronde steker of een glas van ongeveer 9 cm doorsnede plakjes uit. Rol de rest van het deeg uit en steek ook daar weer plakjes van tot alle deeg op is.
Rasp de cheddar.
Bestrijk de helft van de rand van ieder plakje met het geklopte ei. Leg op ieder plakjes een beetje geraspte cheddar en kipvulling. Vouw de plakjes dicht door eerst het midden samen te knijpen en dan naar de zijkant toe te werken. Zorg ervoor dat alle vulling in het pakketje zit en niet tussen de deegranden komt.
Leg de empanada’s op een bakplaat en steek er met een vork gaatjes in voor de eventuele stoom.
Bestrijk de empanada met ei en bestrooi met een beetje geraspte cheddar. Bak de empanada ongeveer 15 minuten een oven van 180 graden goudbruin en gaar.
Wil je de empanada eerder bakken en weer opwarmen? Bak ze dan vrij licht af zodat ze tijdens het opwarmen niet te veel uitdrogen.
Serveer de empanada’s met kip als ze nog warm zijn en geef er een hete chilisaus bij om te dippen.
Tafel lekker !!