Garnalen in knoflook – In Spanje wordt er gekookt met eenvoudige ingrediënten. Maar vaak wordt daarmee wel een intense smaak bereikt. Met een paar van die simpele ingrediënten als grote garnalen, knoflook, chilipeper en knoflook tover je dan ook een fantastisch lekker hapje op tafel. Als je van schaaldieren houdt, maak dan echt eens dit recept voor gamba’s al ajillo, oftewel garnalen in knoflook. Serveer ze met knapperig vers stokbrood, of grof boerenbrood. Dat brood moet je zeker niet vergeten, want daarmee ga je dippen in de olie, die de smaken van de garnalen en de knoflook heeft opgenomen. Drink er een koel glas droge witte wijn of een glas droge sherry bij en je borrelmoment wordt een feestje. Lekkerder wordt het echt niet!
De juiste garnalen in knoflook
Welke soort garnalen ga je gebruiken om garnalen in knoflook of gamba’s al ajillo te maken? ‘Gamba’ betekent in het Spaans ‘grote garnaal’. Dus dan weet je nog niets, want er zijn allerlei soorten grote garnalen. In Nederland en België staan ‘gamba’s’ voor grote tropische garnalen die verkocht worden met de kop er nog aan.
Nu bedenk je misschien zelf al dat die niet erg handig zijn om als een borrelhapje te serveren. Het advies is dan ook om voor dit recept te kiezen voor grote, gepelde garnalen, met eventueel alleen de staart er nog aan. Dat eet een stuk makkelijker. Kies voor het klaarmaken van de garnalen in knoflook wel voor rauwe garnalen. Die herken je aan hun grijze kleur. Bij het bakken worden ze oranje. Als je voor dit recept reeds gekookte garnalen zou gebruiken, gaar je als het ware twee keer, en daar worden ze niet lekkerder van.
Juist bij weinig ingrediënten kies je voor kwaliteit
Andere belangrijke ingrediënten die je in het recept voor garnalen in knoflook gebruikt zijn onder andere olijfolie en knoflook. Kies voor een goede kwaliteit extra vierge olijfolie. In tegenstelling wat vaak wordt beweerd kun je die ook gebruiken in warme gerechten. En omdat je in dit gerecht het brood dat je erbij eet in de olie dipt, tilt een echt lekkere olijfolie het gerecht echt naar een hoger niveau.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Garnalen in knoflook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram rauwe, gepelde, grote garnalen
- 100 ml goede olijfolie
- 6 teentjes knoflook
- 1 rode of groene chilipeper
- het sap van 1 citroen
- de rasp van 1 citroen
- zout
- 1 eetlepel verse, gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je garnalen in knoflook:
Als je diepvriesgarnalen gebruikt, doe ze dan in een vergiet en spoel ze onder de koude kraan tot ze beginnen te ontdooien. Laat ze vervolgens een poosje verder ontdooien in het vergiet.
Snijd de knoflook in dunne schijfjes.
Snijd de chilipeper in ringetjes.
Hak de peterselie.
Pers de citroen uit en rasp de buitenkant van de schil.
Verhit de olijfolie in een koekenpan of wok. Zet het vuur laag. Voeg de chilipeper en de knoflook toe. Bak tot de knoflook een lichtbruine kleur heeft. Blijf erbij, want knoflook kan razendsnel verbranden. Voeg de citroenrasp toe.
Voeg de garnalen aan de knoflook toe en bak ze een minuut of 3 tot ze oranje van kleur zijn. Blus af met het citroensap. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met wat zout.
Doe de garnalen, met de olie, in een schaaltje.
Serveer de garnalen in knoflook met lekker vers gebakken brood. En natuurlijk een glas wijn.
Tafel lekker !!