Gebakken feta oftewel Saganaki cheese – Zin in een hartig voorgerecht dat makkelijk is om te maken en altijd indruk maakt? Dan moet je deze gebakken feta, oftewel saganaki cheese, echt eens proberen. In Griekenland krijg je dit vaak als voorgerecht in een klein pannetje, direct uit de olie. Wij gebruiken gewoon feta, want die is goed verkrijgbaar en geeft nét dat zoutige tikje dat dit gerecht nodig heeft.
Het geheim van de krokante buitenkant zit ‘m in een dubbele laag: eerst door de bloem, dan door het ei, en dat nog een keer. Zo blijft de kaas stevig tijdens het bakken en krijg je een knapperig laagje. Even goed heet bakken in zonnebloemolie, een partje citroen erbij om het vet iets te breken, en je hebt iets heel lekkers op tafel.
Serveer deze gebakken feta direct, nog warm, met wat brood en olijven. Ideaal om te delen aan tafel – lekker ongedwongen. Een snuf peper of wat verse peterselie kan nog nét dat beetje extra geven.
Saganaki cheese
Ingrediënten voor dit recept
- 300 gram feta
- 1 ei
- 100 gram bloem
- zonnebloemolie om in te bakken
- 1 citroen
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Gebakken feta maak je zo:
Snijd de feta in 4 gelijke stukken.
Klop een ei los in een schaaltje en doe de bloem in een ander schaaltje. Zorg dat de stukjes feta er goed in passen.
Haal de stukjes feta door de bloem, dan door het ei en herhaal dit.
Verwarm in een koekenpan een royale laag olie. De feta moet er tot de helft in liggen.
Leg de feta voorzichtig in de hete olie en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de gebakken feta uit de olie en leg de kaas even kort op een stukje keukenpapier.
Snijd de citroen in partjes.
Snijd de gebakken feta stukken diagonaal door en verdeel over 4 bordjes en leg er een partje citroen bij. Bestrooi eventueel met peterselie.
Serveer de gebakken feta of saganaki cheese heet en geef er brood en olijven bij.
Tafel lekker !!
