• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Voorgerecht

Gebakken feta maken: dit wil je proeven

Saganaki cheese is een gebakken stukje feta uit de Griekse keuken

Connie Derks door Connie Derks
in Voorgerecht
1
10
Gebakken feta of Saganaki cheese

Gebakken feta oftewel Saganaki cheese – Zin in een hartig voorgerecht dat makkelijk is om te maken en altijd indruk maakt? Dan moet je deze gebakken feta, oftewel saganaki cheese, echt eens proberen. In Griekenland krijg je dit vaak als voorgerecht in een klein pannetje, direct uit de olie. Wij gebruiken gewoon feta, want die is goed verkrijgbaar en geeft nét dat zoutige tikje dat dit gerecht nodig heeft.

Het geheim van de krokante buitenkant zit ‘m in een dubbele laag: eerst door de bloem, dan door het ei, en dat nog een keer. Zo blijft de kaas stevig tijdens het bakken en krijg je een knapperig laagje. Even goed heet bakken in zonnebloemolie, een partje citroen erbij om het vet iets te breken, en je hebt iets heel lekkers op tafel.

Serveer deze gebakken feta direct, nog warm, met wat brood en olijven. Ideaal om te delen aan tafel – lekker ongedwongen. Een snuf peper of wat verse peterselie kan nog nét dat beetje extra geven.

kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Saganaki cheese

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram feta
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 citroen
  • peper

Bereidingswijze van dit recept

Gebakken feta maak je zo:

Snijd de feta in 4 gelijke stukken.

Klop een ei los in een schaaltje en doe de bloem in een ander schaaltje. Zorg dat de stukjes feta er goed in passen.

Haal de stukjes feta door de bloem, dan door het ei en herhaal dit.

Verwarm in een koekenpan een royale laag olie. De feta moet er tot de helft in liggen.

Leg de feta voorzichtig in de hete olie en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de gebakken feta uit de olie en leg de kaas even kort op een stukje keukenpapier.

Snijd de citroen in partjes.

Snijd de gebakken feta stukken diagonaal door en verdeel over 4 bordjes en leg er een partje citroen bij. Bestrooi eventueel met peterselie.

Serveer de gebakken feta of saganaki cheese heet en geef er brood en olijven bij.

Tafel lekker !!

Tags: GrieksKaasKaas - Feta
DeelPin14VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Krokante pasteitjes met camembert
Voorgerecht

Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht

Gebakken camembert met rode bessengelei
Hapjes

Gebakken camembert met rode bessengelei: Krokant voorgerecht voor elk seizoen

Kaastaart van graskaas met gepofte tomaat
Voorgerecht

Kaastaart van graskaas met gepofte tomaatjes

Tartaar van gerookte zalm en rode biet
Voorgerecht

Tartaar van gerookte zalm en rode biet; snel en chique

Komkommer zalm rolletjes; je gasten echt verwennen
Hapjes

Komkommer zalm rolletjes; je gasten echt verwennen

Krokante courgettefrietjes
Voorgerecht

Krokante courgettefrietjes zelf maken

Reacties 10

  1. Marleen Kranendonk says:
    2 jaar geleden

    Beste Connie
    Bedankt voor dit heerlijke recept. Zaterdag ga ik het maken. Gaat zo vast lukken.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Graag gedaan Marleen, geniet ervan.

      Beantwoorden
  2. Egbert Bos says:
    3 jaar geleden

    qua smaak heeft dir niks met saganaki te maken

    Beantwoorden
  3. Raemdonck Albert says:
    4 jaar geleden

    Sorry maar saganaki is in Griekenlannd nooit met feta.
    Op de meeste menukaarten vind je ook wel gebakken feta (in de oven) maar zeker niet onder de benaming saganaki.
    Andere warme gerechten met feta krijgen wel de naam saganaki voorafgegaan door het hoofdproduct zoals garides saganaki, scampi met feta of mudia saganaki.

    Beantwoorden
    • Mo says:
      3 jaar geleden

      mee eens! Als je dit in Griekenland bestelt krijg je geen feta maar een hardere meestal schapenkaas. Gebakken feta staat meestal apart op de kaart

      Beantwoorden
  4. Gerard van der Leeuw says:
    4 jaar geleden

    Het zaon Griekenland toch echt geen Saganaki cheese heten… Waarom toch niet gewoon sagnaki kaas. Nederland lijdt ernstig aan de Engelse ziekte….. Maar het is herlijk. Heb het op Korfoe een aantal keren gegeten.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 jaar geleden

      Je hebt een punt maar onder de naam Saganaki cheese staat het bij de meeste Griekse restaurants op de kaart. Het belangrijkste is dat het recept klopt en dat het lekker is toch?

      Beantwoorden
      • Gerard van der Leeuw says:
        4 jaar geleden

        Ook jullie een punt, maar we moeten nodig af van dat overmatig gebruik van het Engels. Maar het recept klopt.

        Beantwoorden
      • Wout says:
        4 jaar geleden

        Saganaki betekent “kleine koekenpan”. En het gerecht heet in Griekenland “Tyri Saganaki”.
        Tyri is het Griekse woord voor kaas.
        En het originele recept is met een harde kaassoort, zoals Kefalograviera , Kasseri of Kefalotyri.
        Maar die zijn in Nederland nauwelijks verkrijgbaar, dus is Feta in dit geval een goed alternatief.

        Beantwoorden
        • Joy Tjapel says:
          3 jaar geleden

          Ja dat klopt Wout, ik heb ook gewikipediat

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen
  • Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Marleen Lambeets op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!