Gebakken feta oftewel Saganaki cheese – De zacht zoute feta, in een krokant jasje, is een heerlijk voorgerecht uit de Griekse keuken.
Gebakken feta
Als je ooit in Griekenland op vakantie bent geweest of in een Grieks restaurant hebt gegeten, heb je vast wel eens Saganaki op de kaart zien staan. Het staat onder de voorgerechten. Dit is een harde witte kaas die vaak lastig verkrijgbaar is. Een goede vervanger hiervoor is de feta, die bijna overal verkrijgbaar en toegankelijker van smaak is. De kaas wordt door een beslag gehaald en in de zonnebloemolie gebakken, waardoor het een heerlijk krokant korstje krijgt.
De Griekse keuken
De Griekse keuken is een heel eenvoudige keuken. Met vaak maar een paar ingrediënten weten ze de lekkerste gerechten te maken. Voor het maken van gebakken Feta heb je dan ook maar een paar ingrediënten nodig. Bloem, een eitje en natuurlijk de kaas en zonnebloemolie om de feta in te bakken. Het is misschien niet helemaal het originele recept, maar dat dit een lekker recept is dat staat vast en daar gaat het om.
Feta of witte kaas
Feta kaas is een witte kaas die wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bij het maken van de Feta moeten er bepaalde regels worden nageleefd, waaronder het bewaren van de kaas in pekel.
Als je echte feta wilt kopen, let dan goed op de verpakking. Vaak is het witte kaas met een naam en een verpakking die je doet denken dat je feta koopt. Nu is de witte kaas ook best lekker, maar hij heeft een heel andere smaak. Feta heeft een heel bijzondere smaak door het gebruik van schapen- en geitenmelk.
De naam saganaki komt van het pannetje waarin de kaas oorspronkelijk gebakken werd. Dit pannetje heeft twee handvaten. Saganaki betekent dan ook bakpan met twee handvaten.
Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Saganaki cheese
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram feta
- 1 ei
- 100 gram bloem
- zonnebloemolie om in te bakken
- 1 citroen
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Gebakken feta maak je zo:
Snijd de feta in 4 gelijke stukken.
Klop een ei los in een schaaltje en doe de bloem in een ander schaaltje. Zorg dat de stukjes feta er goed in passen.
Haal de stukjes feta door de bloem dan door het ei en herhaal dit.
Verwarm in een koekenpan een royale laag olie. De feta moet er tot de helft in liggen.
Leg de feta voorzichtig in de hete olie en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de gebakken feta uit de olie en leg de kaas even kort op een stukje keukenpapier.
Snijd de citroen in partjes.
Snijd de gebakken feta stukken diagonaal door en verdeel over 4 bordjes en leg er een partje citroen bij. Bestrooi eventueel met peterselie.
Serveer de gebakken feta of saganaki cheese heet en geef er een brood en olijven bij.
Tafel lekker !!
Beste Connie
Bedankt voor dit heerlijke recept. Zaterdag ga ik het maken. Gaat zo vast lukken.
Graag gedaan Marleen, geniet ervan.
qua smaak heeft dir niks met saganaki te maken
Sorry maar saganaki is in Griekenlannd nooit met feta.
Op de meeste menukaarten vind je ook wel gebakken feta (in de oven) maar zeker niet onder de benaming saganaki.
Andere warme gerechten met feta krijgen wel de naam saganaki voorafgegaan door het hoofdproduct zoals garides saganaki, scampi met feta of mudia saganaki.
mee eens! Als je dit in Griekenland bestelt krijg je geen feta maar een hardere meestal schapenkaas. Gebakken feta staat meestal apart op de kaart
Het zaon Griekenland toch echt geen Saganaki cheese heten… Waarom toch niet gewoon sagnaki kaas. Nederland lijdt ernstig aan de Engelse ziekte….. Maar het is herlijk. Heb het op Korfoe een aantal keren gegeten.
Je hebt een punt maar onder de naam Saganaki cheese staat het bij de meeste Griekse restaurants op de kaart. Het belangrijkste is dat het recept klopt en dat het lekker is toch?
Ook jullie een punt, maar we moeten nodig af van dat overmatig gebruik van het Engels. Maar het recept klopt.
Saganaki betekent “kleine koekenpan”. En het gerecht heet in Griekenland “Tyri Saganaki”.
Tyri is het Griekse woord voor kaas.
En het originele recept is met een harde kaassoort, zoals Kefalograviera , Kasseri of Kefalotyri.
Maar die zijn in Nederland nauwelijks verkrijgbaar, dus is Feta in dit geval een goed alternatief.
Ja dat klopt Wout, ik heb ook gewikipediat