Gebakken langoustines – Gebakken langoustines met chilimayonaise is een gerecht dat je zeker eens moet proberen. Dit gerecht is een leuk voorgerecht en is relatief eenvoudig te maken. Langoustines klaarmaken is niet moeilijk of eng, ook jij kunt dat zelf. In dit recept leer je alles over het bereidingsproces van de schaaldieren en natuurlijk lees je ook hoe je die heerlijke mayonaise maakt. En krijg je een paar tips voor het serveren van dit heerlijke gerecht.
Langoustines of Noorse kreeften
Om maar te beginnen met het belangrijkste ingrediënt voor de gebakken langoustines met chilimayonaise: dat zijn natuurlijk de schaaldieren. De langoustine staat ook wel bekend als Noorse kreeft. Het zijn kleine kreeftjes die bekend staan om hun zoete en delicate smaak. Langoustines worden veel gebruikt in de Mediterrane keuken en ze zijn perfect voor gerechten die weinig bereidingstijd nodig hebben, je kunt langoustines heel snel klaarmaken, je hebt ze zo gebakken, stomen of grillen kan ook. Bij het kopen van langoustines is het belangrijk om te letten op de versheid van het product. Dat geldt trouwens voor alle schaal- en schelpdieren. De langoustines moeten een heldere kleur en een lichtzoete geur hebben. Je koopt ze bij de visboer. Houd er rekening mee dat je ze misschien moet bestellen.
Gebakken langoustines, een paar tips
Dit gerecht maak je vlak voordat je de gebakken langoustines wilt serveren. De chilimayonaise kun je uiteraard wel vooraf maken.
Het is natuurlijk extra lekker om de chilimayonaise te maken met zelfgemaakte mayonaise! Wil je dat niet? Koop dan een goede basismayonaise, zonder toevoegingen als extra mosterd et cetera.
Je kunt ze zo uit de pan op een bordje serveren, maar de gebakken langoustines ogen een stuk aantrekkelijker als je een paar blaadjes sla op een bord legt en er een paar schijfjes citroen bij serveert. Een stukje vers gebakken stokbrood, en natuurlijk een glas lekker frisse witte wijn maken het voorgerechtje helemaal af!
Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!
Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!
Gebakken langoustines
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 langoustines
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
- een paar takjes gehakte peterselie
- olie om in te bakken
- 6 eetlepels mayonaise
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken langoustines:
Meng in een kom de mayonaise met het citroensap, de knoflook en de gerookte paprika. Snijd een halve, of hele, afhankelijk hoe pittig je de chilimayonaise wilt hebben, chilipeper fijn en meng die door de saus. Doe het sausje over in een klein kommetje en garneer eventueel met wat ringetjes chilipeper en wat peterselie.
Verhit in een grote koekenpan een scheut olie. Bak hierin de langoustines in een paar minuten gaar. Draai ze tijdens het bakken af en toe om met een tang. Wees voorzichtig, ze zijn kwetsbaar en je wilt ze graag heel serveren.
Leg drie gebakken langoustines op elk bordje. Bestrooi het bordje met wat gehakte peterselie. Geef de chilimayonaise er apart bij. Serveer direct.
Tafel lekker !!