Gegratineerde oesters – Volgens de echte liefhebbers eet je oesters rauw. Hoogstens met een beetje citroensap, of peper. Ben je een liefhebber van vis, en in het bijzonder van schaal- en schelpdieren, maar vind je rauwe oesters een flinke stap te ver gaan? Dan is het een goed idee om, als je toch nieuwsgierig bent naar oesters, ze eens te gratineren. Dat geeft een heel ander effect. Het glibberige is er af bij gegratineerde oesters, en de kaas geeft er een wat ander smaakje aan. Leuk om te serveren als voorgerecht. In het recept hieronder zijn de oesters gegratineerd met oude Hollandse boerenkaas. Als je dan ook nog eens kiest voor Zeeuwse oesters, dan maak je er een echt Nederlands gerecht van.
Zeeuwse oesters! Want natuurlijk ga je voor een lokaal product!
Voor het recept van de gegratineerde oesters zijn Zeeuwse oesters heel geschikt om te gebruiken. In Nederland worden in Zeeland oesters gekweekt. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse platte oester en de Zeeuwse Creuse. De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en heeft een kenmerkende platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd. Ze worden zowel gekweekt in de Oosterschelde als in de Grevelingen. De Creuses zijn geen inheemse oestersoort in Nederland, ze komen oorspronkelijk uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze worden dan ook wel Japanse oesters genoemd.
Gegratineerde oesters met boerenkaas
Nederlandse boerenkaas is net als Zeeuwse Oesters een echt streekproduct. Twee producten waar de Nederlanders trots op mogen zijn. En wat is er nu leuker, en vaak lekkerder, dan te kiezen voor regionale producten voor een bijzonder recept? Boerenkaas wordt op de traditionele manier gemaakt op boerderijen en niet in kaasfabrieken. Omdat er geen geur- kleur- en smaakstoffen aan de kaas worden toegevoegd, heeft elke kaas zijn eigen karakter. Door voor de gegratineerde oesters te kiezen voor Hollandse boerenkaas maak je er dus ook een duurzaam gerecht van.
Gegratineerde oesters; een paar tips
Het maakt niet uit welke oesters je gebruikt, zowel Zeeuwse Creuses als de Zeeuwse platte oesters zijn geschikt voor dit recept.
Je kunt dit gerecht niet van tevoren maken. De oesters kun je het beste openen vlak voor je ze gaat eten. Je kunt het kaasmengsel voor de gratin wel eerder maken. Dus dan is het een kwestie van oesters openen, kaasmengsel erover verdelen en de oven in.
Vind je oude kaas te heftig, kies dan voor een jongere soort om dit recept te maken.
Oesters openen lastig? Kijk eens naar dit filmpje:
Oesters; een feestelijk hapje!
De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!
Gegratineerde oesters
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 verse oesters
- 3 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels witte wijn
- 75 gram oude boerenkaas, vers geraspt
- 1 teen knoflook, zeer fijn gehakt of geperst
- 1 eetlepel peterselie, gehakt
- zout en peper, naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde oesters:
Vul een vuurvaste schaal of een bakplaat met verkreukeld aluminiumfolie. Zo blijven de oesters beter rechtop liggen.
Verwarm de oven voor op 225 graden op de grillstand.
Meng in een kom de crème fraîche, de witte wijn, de knoflook, de kaas en de peterselie goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Spoel de oesters af onder de koude kraan. Open de oesters met een oestermes en gewikkeld in een theedoek om je handen te beschermen. Laat het vocht er uit lopen en controleer de oester op gruis. Snijd de oester los van de schelp. Leg de oester in de schelp op het aluminiumfolie. Open zo alle oesters.
Doe op elke oester een schepje van het kaasmengsel.
Plaats de schaal of de bakplaat een minuut of 4 à 5 onder de hete grill om de oesters te gratineren. Ze zijn goed als de kaas gesmolten is en lichtbruin gekleurd.
Serveer de gegratineerde oesters direct, eventueel op een bedje van zeekraal ter garnering.
Tafel lekker !!