• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Voorgerecht

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

Een recept met echte streekproducten

Redactie door Redactie
in Voorgerecht
1
Gegratineerde oesters

Gegratineerde oesters – Volgens de echte liefhebbers eet je oesters rauw. Hoogstens met een beetje citroensap, of peper. Ben je een liefhebber van vis, en in het bijzonder van schaal- en schelpdieren, maar vind je rauwe oesters een flinke stap te ver gaan? Dan is het een goed idee om, als je toch nieuwsgierig bent naar oesters, ze eens te gratineren. Dat geeft een heel ander effect. Het glibberige is er af bij gegratineerde oesters, en de kaas geeft er een wat ander smaakje aan. Leuk om te serveren als voorgerecht. In het recept hieronder zijn de oesters gegratineerd met oude Hollandse boerenkaas. Als je dan ook nog eens kiest voor Zeeuwse oesters, dan maak je er een echt Nederlands gerecht van.

Zeeuwse oesters! Want natuurlijk ga je voor een lokaal product!

Voor het recept van de gegratineerde oesters zijn Zeeuwse oesters heel geschikt om te gebruiken. In Nederland worden in Zeeland oesters gekweekt. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse platte oester en de Zeeuwse Creuse. De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en heeft een kenmerkende platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd. Ze worden zowel gekweekt in de Oosterschelde als in de Grevelingen. De Creuses zijn geen inheemse oestersoort in Nederland, ze komen oorspronkelijk uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Oosterschelde geïntroduceerd. Ze worden dan ook wel Japanse oesters genoemd.

Gegratineerde oesters met boerenkaas

Nederlandse boerenkaas is net als Zeeuwse Oesters een echt streekproduct. Twee producten waar de Nederlanders trots op mogen zijn. En wat is er nu leuker, en vaak lekkerder, dan te kiezen voor regionale producten voor een bijzonder recept? Boerenkaas wordt op de traditionele manier gemaakt op boerderijen en niet in kaasfabrieken. Omdat er geen geur- kleur- en smaakstoffen aan de kaas worden toegevoegd, heeft elke kaas zijn eigen karakter. Door voor de gegratineerde oesters te kiezen voor Hollandse boerenkaas maak je er dus ook een duurzaam gerecht van.

Gegratineerde oesters; een paar tips

Het maakt niet uit welke oesters je gebruikt, zowel Zeeuwse Creuses als de Zeeuwse platte oesters zijn geschikt voor dit recept.

Je kunt dit gerecht niet van tevoren maken. De oesters kun je het beste openen vlak voor je ze gaat eten. Je kunt het kaasmengsel voor de gratin wel eerder maken. Dus dan is het een kwestie van oesters openen, kaasmengsel erover verdelen en de oven in.

Vind je oude kaas te heftig, kies dan voor een jongere soort om dit recept te maken.

Oesters openen lastig? Kijk eens naar dit filmpje:

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!

Gegratineerde oesters

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 12 verse oesters
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 75 gram oude boerenkaas, vers geraspt
  • 1 teen knoflook, zeer fijn gehakt of geperst
  • 1 eetlepel peterselie, gehakt
  • zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde oesters:

Vul een vuurvaste schaal of een bakplaat met verkreukeld aluminiumfolie. Zo blijven de oesters beter rechtop liggen.

Verwarm de oven voor op 225 graden op de grillstand.

Meng in een kom de crème fraîche, de witte wijn, de knoflook, de kaas en de peterselie goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Spoel de oesters af onder de koude kraan. Open de oesters met een oestermes en gewikkeld in een theedoek om je handen te beschermen. Laat het vocht er uit lopen en controleer de oester op gruis. Snijd de oester los van de schelp. Leg de oester in de schelp op het aluminiumfolie. Open zo alle oesters.

Doe op elke oester een schepje van het kaasmengsel.

Plaats de schaal of de bakplaat een minuut of 4 à 5 onder de hete grill om de oesters te gratineren. Ze zijn goed als de kaas gesmolten is en lichtbruin gekleurd.

Serveer de gegratineerde oesters direct, eventueel op een bedje van zeekraal ter garnering.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Krokante courgettefrietjes
Voorgerecht

Krokante courgettefrietjes zelf maken

Caprese salade met coeur de boeuf en tasty tom tomaten en Nederlandse mozzarella
Voorgerecht

Caprese salade met coeur de boeuf en tasty tom tomaten en Nederlandse mozzarella

Gebakken feta of Saganaki cheese
Voorgerecht

Gebakken feta maken: dit wil je proeven

tartaar van dorade
Voorgerecht

Tartaar van dorade; de Hollandse sushi

Kaassoufflé van Remeker kaas
Voorgerecht

Kaassoufflé van Remeker kaas

Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Voorgerecht

Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief