Gemarineerde zalm – Dat klinkt vrij algemeen natuurlijk, want elk stuk zalm dat je in een marinade zet wordt vanzelf gemarineerde zalm. Hier gaat het echter om een gerecht met die naam, namelijk een visgerecht uit Scandinavië, dat ook wel bekend is onder de naam ‘gravad lax’. Ken je het niet en word je al nieuwsgierig? Lees snel verder en ontdek hoe je gemarineerde zalm zélf kunt maken!
Gravad lax of gemarineerde zalm
Gravad lax is een gerechtje dat voornamelijk wordt gegeten als voorgerecht met vis of als aperitiefhapje. Het is geen gerecht dat je even snel in elkaar flanst. Je maakt het door verse zalm in te wrijven met zout, suiker, peper en verse kruiden als kervel en dille. Vervolgens laat je de vis minstens 24 uur in de koelkast marineren. De vis droogt hierbij licht uit. Vervolgens snijd je flinterdunne plakjes van de zalm die je dan als een soort carpaccio op een bord schikt. De gemarineerde zalm serveer je dan met een sausje. In het recept hieronder is dat een sausje op basis van yoghurt en mierikswortel. Traditioneel wordt er ook wel een wat zoetig sausje op basis van honing, mosterd en dille bij gegeten.
Zalm kopen
Je gebruikt voor het maken van gravad lax onbewerkte, verse zalm met vel. Het spreekt voor zich dat je er op moet letten dat de vis heel vers is. Breng dus een bezoekje aan de visboer, en meld hem of haar dat je de vis gaat gebruiken om er gemarineerde zalm mee te maken.
Een klein stukje geschiedenis
Al in de middeleeuwen werd er gravad lax gemaakt door Scandinavische vissers. Dat gebeurde om de vis die ze vingen langer te kunnen bewaren. Die vissers hadden uiteraard geen koelkast tot hun beschikking, dus er werd een andere manier gebruikt om vis beter houdbaar te maken. Dat deden ze door de zalm in te wrijven met zout en die vervolgens te begraven in het zand. Daar werden dan stenen opgelegd om vocht uit de vis te persen. ‘Grav’ is Noors en Zweeds voor ‘gat in de grond’ en ook wel voor ‘graf’. ‘Lax’ is in het Nederlands ‘zalm’. Gravad lax betekent dus zoveel als ‘in de grond begraven zalm’.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Voorgerechten met vis; kiezen maar!
Komen je vrienden eten en wil je het simpel houden? Ga voor één van deze voorgerechten met vis. Dat is smaak, gemak en gezelligheid in één.
De Scandinavische keuken ontdekken
Ontdek de Scandinavische keuken met deze tips en recepten. Zalm, haring, Zweedse ballen, Deense rødgrød, knäckebröd en meer lekkers.
Gemarineerde zalm (Gravad lax)
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram verse zalmfilet, met vel, aan een stuk
- 150 gram grof zeezout
- 100 gram fijne, witte suiker
- 50 gram bruine suiker
- 20 gram witte peperbollen of 4 seizoenenpeper
- 1 bosje verse dille
- 50 gram kervel
- een half bosje verse peterselie
- de rasp van 1 limoen
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mierikswortel (potje)
- het sap van een halve limoen
- een hand vol rucola
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gemarineerde zalm (gravad lax):
Je hebt om dit gerecht te maken twee lage schalen nodig die in elkaar passen.
Controleer de zalmfilet op eventuele graatjes en spoel de vis af onder de koude kraan. Dep droog met wat keukenpapier.
Meng in een lage schaal het zeezout met de witte en de bruine suiker. Voeg de geraspte limoenschil en de gekneusde peperbollen toe.
Was en droog de verse kruiden. Snipper ze fijn en voeg ze toe aan het zoutmengsel. Zorg dat alles goed gemengd is.
Haal een derde van de marinade uit de schaal. Leg de zalm, met de velkant naar boven, op de achtergebleven marinade. Verdeel de rest van de marinade over de zalm.
Dek de schaal af met plasticfolie. Zet de kleinste schaal nu op de folie en leg er iets zwaars (een vijzel, een zware, in plastic verpakte steen of iets dergelijks) in om extra druk op de zalm uit te oefenen. Zet de schaal met gravad lax nu voor minstens 24 uur in de koelkast.
Na minimaal 24 uur marineren haal je de schaal met zalm uit de koelkast. Verwijder de folie. Verwijder de meeste kruiden en zout van de vis.
Snijd nu met een vlijmscherp mes heel dunne plakjes van de zalm. Schik ze dakpansgewijs op een mooi bord.
Voeg om een sausje te maken de mierikswortel bij de yoghurt. Doe het limoensap erbij en meng alles goed met elkaar.
Serveer de gemarineerde zalm met het sausje en garneer de vis met wat rucola.
Tafel lekker !!