Hollandse garnaaltjes, een echte verwennerij – Hmmm… Hollandse garnaaltjes. Wij zijn er thuis dol op! Graag zo vers mogelijk: die ruiken lichtjes zilt, maar niet vissig. Die smaken niet zout, maar hebben juist een hint van zoetigheid. Die hebben bovendien een lekkere bite: ze geven een beetje elastisch tegenwicht wanneer je er in bijt. Natuurlijk heerlijk om zó op een broodje (voor mij een zacht wit bolletje a.u.b.) te eten met een likje mayo, een kneepje citroensap en een draai van de pepermolen, of op een toastje.
Maar met nét iets meer inspanning, maak je er een feestelijke borrelhap van of een mooi voorgerecht. Juist: op een witlofschuitje. Gewoon een los blaadje van stronkje witlof. Het ziet er niet alleen prachtig uit, het smaakt heerlijk bovendien. Ondertussen krijg je ook nog groente en fruit binnen en degenen die gluten- en koolhydraten mijden kunnen ook hun hart weer ophalen. Je hoeft er bovendien niet voor te koken: het is een kwestie van wassen, snijden, roeren en mengen.
Waar wacht je nog op? Aan de slag!
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram Hollandse garnaaltjes
- 2 stronkjes witlof
- 1 stevig appeltje
- 1/2 rode ui
- +/- 15 sprietjes bieslook
- 1/2 citroen
- 1 flinke el. mayonaise
- 1 el. sherry of cognac
- 1/2 el. olijfolie
- peper en zout
- Eventueel nog: cayennepeper
Bereidingswijze van dit recept
Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje maak je zo:
Was de garnalen in een zeef en laat ze een tijdje uitlekken. Controleer ondertussen of er niet toch nog de nodige omhulsels, kopjes, pootjes of staartjes tussen zitten en vis die er dan uit. Dep de garnalen droog met keukenrol.
Was het witlof, snijd het kontje er af en reserveer 12 (of iets meer) mooie bladeren. Snijd de rest in reepjes en verwijder de harde kern. Was de appel, snijd in 4 parten en verwijder het klokhuis. Laat de schil zitten. Snijd de appelparten weer in kleine stukjes.
Meng de lof met de appelparten en snipper nu de halve rode ui fijn en voeg die ook toe. Knip de bieslook fijn en voeg die toe. Maak het mengsel op smaak met het sap van de halve citroen, de olijfolie en wat peper en zout.
Meng de garnalen met de mayonaise en de drank. Voeg er eventueel nog wat cayennepeper aan toe, als je voor pittig wilt gaan.
Maak de schuitjes op: Leg er een flinke lepel appel-witlof mengsel op en schep er vervolgens de garnalen over. Afmaken met een flinke draai aan de pepermolen.
Tafel lekker !!