Kaastaart van graskaas – een heerlijk romige kaastaart met gepofte tomaatjes en honing.
Hartige kaastaart van Hollandse graskaas
De kaastaarten, quiches en hartige taarten zijn er in heel veel soorten en smaken. Vaak zijn ze gemaakt met een of meer soorten buitenlandse kaas. Maar wist je dat je ook van onze Nederlandse graskaas een geweldig lekkere kaastaart kan maken? Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die vers gras eten en is hierdoor beperkt verkrijgbaar, namelijk van mei tot half november. Graskaas is mild en romiger van smaak dan de standaard Goudse kaas. Kun je niet aan graskaas komen, en je wil toch dit heerlijke recept maken? Neem dan jonge Goudse kaas.
Heerlijk romig met een kruidige korst
De vulling van de kaastaart is een echt lekkere basisvulling. In dit recept is geen andere vulling toegevoegd om de smaak van de graskaas optimaal tot zijn recht te laten komen. Graskaas is namelijk vooral romig en niet heel sterk van smaak. Maar in het recept is de bodem wel heerlijk op smaak gebracht met verse kruiden. Daardoor wordt de bodem echt smaakvol en krijgt die een mooie groene kleur. Dat vormt samen een mooi contrast tussen bodem en vulling van kleur en smaak. De bodem maak je natuurlijk zelf met verse tuinkruiden. Wil je graag tips bij het maken van de bodem dan is er een kookschool artikel over het maken van een basisdeeg voor quiche en hartige taart.
Een frisse toets van gepofte tomaatjes met honing
Een kaastaart van graskaas eet je in de zomer. Bij de zomer hoort kleur en wat is er kleurrijker dan heerlijke kleine tomaatjes. Door ze te poffen in boter en honing met een flinke snuf zout en peper vormt zich een geweldig lekkere siroop die alle smaken in dit recept mooi samenbrengt. Serveer de kaastaart voor 4 personen als lunch of voor 8 personen als voorgerecht of als hapje tussendoor bij een lekker glas wijn.
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Kaastaart van graskaas en gepofte tomaatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 100 +25 gram boter
- 100 +25 gram boter
- 4-5 eetlepels ijskoud water
- 25 gram verse tuinkruiden
- 6 verse scharreleieren
- 250 ml slagroom
- 300 gram graskaas
- zout en peper
- 350 gram troscherrytomaatjes
- 1 eetlepel honing
- wat basilicum en peterselie voor garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaastaart van graskaas:
Begin met de bodem. Snijd je de tuinkruiden zo fijn mogelijk.
Meng nu de bloem met de tuinkruiden en het zout kort door elkaar.
Doe er de boter bij en meng met de messen van een keukenmachine of met een deeghaak alles tot een stevig deeg. Voeg halverwege 4-5 eetlepels ijskoud water toe tot een stevige massa ontstaat. Kneed zo kort mogelijk om een brosse bodem te krijgen.
Duw het deeg bij elkaar en verpak het in een platte schijf in plastic en leg dat minimaal een uur koud weg. Je kunt het deeg ook prima een andere dag maken.
Rasp ongeveer de helft van de kaas en snijd de rest in kleine blokjes.
Doe 5 eieren en 1 dooier en de slagroom samen met zout en peper in een hoge kom. Het eiwit doe je apart in een ander kommetje. Klop dit even kort los met een garde. Zet opzij.
Besmeer een lage quichevorm van ongeveer 28 cm doorsnede met boter en bestuif lichtjes met bloem. Rol het deeg uit zodat het in de vorm past. Doe het in de vorm en druk goed aan. Plak eventuele scheuren en prik de bodem in met een vork. Zet dit het liefst 15 minuten koud weg, dit voorkomt al te veel krimpen van het deeg.
Leg een stuk bakpapier op het deeg en doe er een steunvulling op (zie basisdeeg voor quiche op Lekker Tafelen). Bak dit samen 20 minuten in een oven van 180 graden. Haal het bakpapier met de steunvulling eruit en bak nog 10 minuten.
Klop het eiwit los met een flinke snuf zout, haal de bodem uit de oven en besmeer hiermee de bodem. Zet even kort terug tot het eiwit droog is en haal de bodem weer uit de oven.
Verdeel de blokjes kaas erover. Klop de geraspte kaas door het room- eimengsel.
Zet de bodem met de kaas in de oven en giet er in de oven het room-eimengsel over. Bak dit samen nog 20-30 minuten. De zijkanten moeten stevig zijn, het midden mag nog iets zacht zijn.
Haal de kaastaart van graskaas uit de oven en laat eventjes rusten.
Verhit een koekenpan met een klont boter. Als de boter voldoende heet is, doe je de tomaatjes er in. Verdeel de honing, zout en peper erover en laat het even goed warm worden tot de tomaten openspringen en sap beginnen los te laten.
Hak de peterselie grof.
Haal de kaastaart uit de vorm en leg hem op een passend bord of schaal. Snijd in 8 punten. Verdeel de gepofte tomaten samen met de aanhangende saus over de kaastaart en werk af met peterselie en basilicum.
Tafel lekker !!