Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa – Kabeljauw wordt meestal als hoofdgerecht geserveerd. Maar waarom zou je die vis niet eens in een voorgerecht stoppen? Een heerlijk fris voorgerecht met vis, dat zet je op tafel met kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa. Een mooi gerechtje dat je binnen een half uurtje kunt serveren en dat ook nog eens heel makkelijk te maken is.
Kabeljauw als voorgerecht, dat kan heel goed!
Als je verse vis als voorgerecht serveert, is dit vaak een recept met zalm, tonijn of garnalen. Maar ook kabeljauw is heerlijk als voorgerecht, zeker als je die na het pocheren kort marineert in een kruidenolie en op een frisse salsa van tomaat serveert. Een beetje zure room, met dezelfde kruidenolie op smaak gebracht, maakt het voorgerechtje helemaal af.
Kabeljauw pocheren en marineren
Voor de kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa pocheer je de vis kort in water met zout. Door de vis kort te pocheren blijft hij lekker sappig en valt hij makkelijk in stukjes uit elkaar. Die stukjes kun je daarna in een kruidenolie marineren. Die kruidenolie maak je makkelijk door groene kruiden met een beetje zonnebloemolie te blenderen tot een mooie groene olie, die bomvol smaak zit. De hoeveelheid lijkt misschien wat veel, maar dat is nodig om de olie goed te kunnen mengen. De overgebleven olie is heerlijk in soepen, sauzen en salades en is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Dus daar maak je gewoon nog een keer iets lekkers mee.
Kruidenolie maak je makkelijk door groene kruiden met een beetje zonnebloemolie te blenderen tot een mooie groene olie, die bomvol smaak zit
Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Tomatensalsa is perfect bij een witvis zoals de kabeljauw en heel makkelijk te maken. Zo zie je, met een paar eenvoudige ingrediënten maak je de lekkerste gerechten. Je hoeft er echt geen stad en land voor af te reizen om lekkere en smaakvolle gerechten te kunnen maken.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram kabeljauw
- 2 tomaten
- 8 takjes peterselie
- 2 takjes dille
- een bosje bieslook
- zout en peper
- 150 ml zonnebloemolie
- 100 ml zure room
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa:
Pluk een paar mooie takjes van de kruiden voor decoratie, snijd de rest van de peterselie en dille grof en voeg die met ongeveer 10 sprietjes bieslook bij de olie in een hoge maatbeker. Blender met een staafmixer tot een mooie groene massa zonder grove stukken kruiden. Breng op smaak met zout en peper.
Breng in een ruime pan water aan de kook. Blancheer hierin de tomaten, waarin je een kruisje hebt gesneden, kort. Leg de tomaten in koud water om verder garen te voorkomen. Giet het water niet weg, maar voeg een theelepel zout en een beetje peper toe en zet het vuur laag. Laat de kabeljauw er rustig in zakken en houd het water tegen de kook. Na ongeveer 5 minuten afhankelijk van de dikte van de vis is die gaar. Dit kun je testen door de vis met een vork uit elkaar te halen. Als de vis gaar is zal dit makkelijk gaan. Laat het water niet koken en laat de vis ook niet te lang garen, want dan wordt hij droog. Haal de vis met een schuimspaan uit de pan en leg hem op een bord om af te koelen.
Haal de schil van de tomaten en snijd ze in vieren. Haal de kern met de pitjes eruit en snijd van de kwarten mooie egale blokjes. Doe die in een kommetje, maar houd een paar blokjes achter voor decoratie. Snijd 10-15 sprietjes bieslook in ringetjes en meng ze met een eetlepel kruidenolie door de tomaat.
Pluk de kabeljauw in grove stukken boven een kom, maar hou een paar mooie stukjes achter voor decoratie. Meng de stukjes kabeljauw met 1-2 lepels kruidenolie naar smaak.
Meng de zure room met een eetlepel kruidenolie en voeg er wat extra zout en peper aan toe.
De rest van de kruidenolie kun je gebruiken in salades, soepen en sauzen. De olie is ongeveer een week koel houdbaar.
Verdeel de tomatensalsa over 4 schaaltjes. Verdeel hier gelijkmatig de kabeljauw over. Spuit of schep een lepel zure room met kruiden op de kabeljauw. Garneer met achtergehouden kruiden, tomaat en kabeljauw.
Dit voorgerecht van kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa kun je makkelijk vooraf maken. Bewaar en serveer dit voorgerecht koud.
Tafel lekker !!