Koekjes van kip en mais – Zalige pannenkoekjes of ook wel ‘fritters’ genoemd zijn erg makkelijk te maken. Ze zijn zowel knapperig als zacht, en hebben een zoete ondertoon door de stukjes mais. De koekjes van kip en mais worden gebakken in een laagje zonnebloemolie. Het bakken van de fritters lijkt een beetje op frituren, waar ze dan ook hun naam aan te danken hebben.
Pannenkoekjes als voorgerecht
Voorgerechten zijn meestal soep, salade of cocktail, maar probeer ook eens pannenkoekjes van kip en mais. Je zult dit recept vast vaker gaan maken, want ze zijn ook erg lekker als lunchgerecht bij een kopje soep. Of maak eens hele kleine koekjes van kip en mais met een lekker dipsausje en geef ze als een borrelhapje, zeker weten dat het in de smaak valt. Saai worden ze nooit, want je kunt volop variëren met de kruiden en specerijen. Maak ze eens lekker pittig door een fijngesneden pepertje aan het recept toe te voegen, voeg eens een handje erwtjes of fijn gesneden paprika toe aan het beslag, allemaal kleine dingen die een groot verschil maken. Door te koken met verse ingrediënten van het seizoen kun je het recept voor de koekjes van kip en mais op heel veel manieren maken.
Verandering van spijs doet wonderen
Meestal zijn je tafelgenoten verrast als je eens iets anders op tafel zet dan het standaard recept van aardappels, rijst of pasta. Als je iets anders aanbiedt, worden je zintuigen geprikkeld. Je bent je ook bewuster van wat je eet, want wat is het? Wat zit er in? Hoe maak je dat? Dus de gesprekken komen ook op gang door eens een ander gerecht te maken dan wat in je standaard receptenlijstje staat. Er zijn dus veel goede redenen om die heerlijke koekjes van kip en mais te maken!
Een minimaaltijd in koekjes van kip en mais
De koekjes zijn eigenlijk allemaal kleine maaltijdjes op zich, ze bevatten groente in de vorm van mais en kruiden en lekker veel kip wat zorgt voor de eiwitten. Het beslag wat de kip en de mais bij elkaar houdt zijn de koolhydraten. Alle ingrediënten uit het recept bij elkaar zorgen samen met de verse kruiden en specerijen voor een heerlijke smaak en door de koekjes te bakken in een laagje olie krijgen ze een lekker krokant laagje waar iedereen dol op is.
Koekjes van kip en mais
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram kipfilet
- 150 gram gekookte mais
- 60 ml melk
- 65 gram bloem
- 1 theelepel vadouvan
- een snufje cayennepeper
- 1 ei
- 1 eetlepel citroensap
- boter om in te bakken
- 50 gram geraspte jonge kaas
- 30 gram verse bieslook en/of peterselie
- zout en peper
- 2 eetlepels kwark
- 1 eetlepel mayonaise
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je koekjes van kip en mais:
Snijd de kipfilet overlangs doormidden zodat je twee plakken krijgt. Breng de kipfilet op smaak mer de vadouvan en de cayennepeper en een beetje zout. Bak de kip in een beetje boter in een koekenpan tot hij net gaar is. Zet opzij en laat een beetje afkoelen.
Snijd de bieslook en/of peterselie fijn. Meng hiervan 1/3 met de kwark en de mayonaise en breng op smaak met een beetje vadouvan, zout en cayennepeper.
Maak het beslag door de bloem met de melk en een snufje zout en peper tot een papje te roeren. Zorg dat er geen klontjes in zitten!
Voeg het ei toe en klop dit er ook doorheen. Voeg de mais, de rest van de tuinkruiden, het citroensap en de geraspte kaas toe.
Pluis de licht afgekoelde kip met twee vorken tot draadjes en doe ze bij het beslag.
Voeg het vocht en de resterende boter uit de pan ook toe aan het beslag, dit zorgt voor veel extra smaak. Roer alles goed door elkaar.
Veeg de koekenpan schoon en bak hierin in een beetje boter de koekjes van kip en mais per drie goudbruin en krokant.
Serveer 3 koekjes per persoon met een beetje extra verse kruiden en het dipsausje.
Tafel lekker !!