Verrassende krokante pasteitjes met camembert en serranoham – Thuis uit eten gaan. Als je het tegenwoordig over een voorgerecht hebt heb je het niet over de alledaagse snelle maaltijd. Dan heb je het over een avond met vrienden of familie, een avond dat je lekker gaat tafelen. Met dit voorgerecht zet je iets lekkers op tafel met een heerlijk krokante buitenkant en onverwacht smeuïg van binnen.
Supermakkelijk verrassen met een voorgerecht
Haak nou niet af bij het woord voorgerecht. Want een voorgerecht hoeft niet ingewikkeld te zijn, je moet het jezelf juist makkelijk maken. En een voorgerecht serveren betekent langer tafelen, dus meer tijd voor je vrienden. Met dit recept voor pasteitjes met camembert zet je dan ook direct de toon. Dit is verrassend anders dan anders. Geen pasteitjes uit een doosje met ragout uit een blik, maar knapperig gebakken filodeeg met een heerlijk romige camembert vulling. Dit is ver weg van de standaard en iedereen aan tafel zal hiervan smullen. Met dit recept zet je iets op tafel dat gelijk gespreksstof biedt, en dat staat vaak garant voor een supergezellige avond. Het ziet er heel kunstig uit maar het is zo gepiept. Laat je gasten maar denken dat je uren in de keuken hebt gestaan, jij weet wel beter.
Pasteitjes met camembert en serranoham zelf maken; kies de juiste ingrediënten
Iets lekkers serveren begint vaak bij goede ingrediënten kopen. Die hebben van zichzelf al smaak en je hoeft er dus geen uren de keuken voor in. Dit recept voor pasteitjes met camembert is dan ook echt een makkelijk recept. Maar kies dan wel de beste camembert die je kunt kopen en het is verstandig om ook echt goede serranoham te kopen. Met die fantastische ingrediënten ze je straks gegarandeerd iets lekkers op tafel.
Een Franse zonde
De camembert is een Franse kaas. En die Fransen vinden het echt een zonde als je camembert in een gerecht verwerkt. Als je dit recept voor pasteitjes met camembert gaat maken bega je dus een Franse zonde. Daar kun je je heel schuldig over voelen, maar als je ze eenmaal op hebt, is dat schuldgevoel al snel verdwenen. Wat met dit recept maak je een misschien een makkelijk voorgerecht, maar wel een hele smaakvolle. Zo eentje waar iedereen z’n stoel nog een keer goed voor aan tafel schuift. Laat hieronder vooral even weten hoe zondig jij je voelde!
Belangrijk: Als je dit recept gaat maken heb je een muffinvorm nodig. Mocht je die niet hebben dan is het zeker de moeite waard om er een aan te schaffen. Je kunt ze kopen bij een huishoudspeciaalzaak.
Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Camembert de bekende witte korstkaas uit Frankrijk met zijn robuuste karakter en geheel eigen smaak die niet op je kaasplankje mag ontbreken.
Krokante pasteitjes met camembert
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 blaadjes filodeeg
- 250 gram camembert
- 1 ei
- 100 ml slagroom
- 4 plakjes Serranoham
- 2 takjes tijm
- peper/zout
- zonnebloem of olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je krokante pasteitjes met camembert:
Neem een muffin bakvorm en vet 8 holtes in met olie. Verdeel de 8 holtes een beetje over het blik. Haal de filodeeg uit de verpakking en leg 8 vellen op elkaar. Als je over hebt, bewaar je dit voor een andere keer.
Snijd de 8 vellen filodeeg in 4 ongeveer gelijke stukken. Leg er een vochtige handdoek overheen om uitdrogen te voorkomen.
Neem nu de bovenste 4 velletjes en smeer ze in met olie. Leg ze kruislings op elkaar met de oliekant naar boven zodat er een soort bloem ontstaat. Duw dit in een van de ingevette holtes en ga verder met de rest.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop het ei met de room en een heel klein beetje zout en flink peper los. Gebruik niet te veel zout, want de serranoham is ook al zout.
Snij de camembert in 8 stukjes die in de vormpjes passen. Snij de plakjes ham in 4 stukjes.
Leg nu in ieder bakje een stukje ham met een stukje camembert. Giet er het eimengsel op. Maak ze niet te vol, anders wordt het een knoeiboel want het komt nog omhoog tijdens het bakken.
Verdeel de overgebleven stukjes serranoham over de bakjes en duw ze half in het mengsel. Bestrooi met de tijm en bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. De vulling mag nog iets wiebelen, dit komt door de kaas en het gaart nog een beetje na. Serveer de krokante pasteitjes met camembert heet of lauwwarm.
Tafel lekker !!