Makkelijke kipcocktail van gerookte kip – een heerlijk voorgerecht wat je met trots op tafel kan zetten. Mislukken kan bijna niet, want een cocktail van gerookte kip is snel klaar en heel makkelijk om te maken. Het is een kwestie van snijden en mengen, gerookte kipfilet is immers al gaar.
Een klassieker in een nieuw jasje
Een kipcocktail is een voorgerecht wat door de jaren heen al heel veel variaties heeft gekend. Een kipcocktail gemaakt van gekookte of gepocheerde kip werd vaak geserveerd in een hoog (wijn) glas met een flinke lading kerriesaus of cocktailsaus. De kipcocktail van gerookte kip is een stuk minder zwaar en zeker zo smakelijk omdat je gerookte kip gebruikt. Ook de manier van presenteren is een beetje anders. In plaats van een glas wordt de kipcocktail van gerookte kip geserveerd in een mooi blaadje sla wat in een kom ligt. Door mooie frisse sla te gebruiken krijgt de cocktail een frisse uitstraling.
Gerookte kipfilet is een stukje kip met veel smaak
Door het roken krijgt het vlees een heerlijke licht rokerige smaak en dat maakt de kipcocktail van gerookte kip extra lekker. Zelf gerookte kipfilet maken is vrij bewerkelijk en niet altijd geschikt om zelf thuis te doen. Het koken en kruiden lukt vaak nog wel, maar het roken laat je aan de hobbyisten over. Je ziet gerookte kipfilet vaak als vleeswaren voor op brood, maar ook als halve kipfilet vacuüm verpakt. De gerookte kipfilet wordt vacuüm verpakt om smaak en versheid te behouden. Het is dan ook 8-10 dagen houdbaar. Eenmaal geopend kun je het vlees nog 3-4 dagen bewaren.
Kies de juiste appel voor een echt lekkere salade
De appel speelt een belangrijke rol in de kipcocktail van gerookte kip, omdat het zorgt voor een frisse, zoetzure tegenhanger van de gerookte kip. Kies bij voorkeur voor een stevige, lichtzoete appel zoals een jonagold of elstar. Gebruik een appel die niet alleen een knapperige textuur heeft, maar ook een beetje zoet is om het gerecht in balans te brengen. De appel wordt in kleine blokjes gesneden, zodat die goed mengt met de andere ingrediënten en gemakkelijk eetbaar is.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Makkelijke kipcocktail van gerookte kip met appel en noten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram gerookte kipfilet
- 1 flinke elstar appel
- 1 lente-ui
- 50 gram gemengde noten
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 bolletje stemgember
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1/2 citroen
- 4 mooie blaadjes sla
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een makkelijke kipcocktail van gerookte kip:
Rooster de noten kort in een droge koekenpan. Hak de noten, als ze koud zijn, grof.
Hou van alles wat je snijdt een klein beetje achter om later over de cocktail te strooien.
Doe de yoghurt en de mayonaise in een kom samen met gembersiroop, kerrie en een theelepel citroensap. Meng kort door elkaar en schep er een beetje uit voor over de cocktail.
Snijd de kip in plakjes en dan in kleine blokjes. Leg dit op de saus in de kom.
Was de appel en snijd die ook in evengrote blokjes als de kip. Schillen hoeft niet. Doe ook de appel in de kom.
Snijd de lente-ui in ringetjes en de gember in heel fijne stukjes en doe ook die samen met de noten in de kom.
Schep alles luchtig door elkaar.
Was de sla en leg ze in een kommetje, op een bord of in een ruim glas.
Verdeel de kipcocktail van gerookte kip in mooie bergjes op de sla. Werk af met de resterende saus en strooi er de achtergehouden stukjes kip, appel en noten over. Geef er een partje citroen bij voor de liefhebber.
Tafel lekker !!