Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas – Oesters, en dan vooral rauw geserveerd, zullen altijd wel een beetje een omstreden reputatie houden. Je bent er gek op, of je vindt het helemaal niets. Wil je ze toch eens proberen, maar liever niet rauw? Of wil je oesters als voorgerecht serveren op een etentje waar niet alle gasten van rauwe oesters houden? Je kunt oesters ook warm klaarmaken. De gegrilde oesters in dit recept krijgen een laagje van Parmezaanse kaas met wat Parmaham erdoor. Je zet ze even in de oven onder de hete gril, waardoor de kaas smelt en waardoor de oester verhit wordt en dus niet rauw meer is. Dit maakt oesters eten wat toegankelijker voor mensen die ze maar eng vinden. Ga jij thuis oesters serveren?
Zeeuwse oesters
Natuurlijk gebruik je voor dit recept Nederlandse oesters, en wel uit Zeeland. Want voor de oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas zijn Zeeuwse oesters heel geschikt om te gebruiken. Er komen in Zeeland twee soorten voor, de Zeeuwse Creuse en de Zeeuwse Platte oester. De Zeeuwse platte oester is wat kleiner dan de Zeeuwse Creuse en je herkent ze aan de platte bovenschelp. Ze wordt ook wel de koningin onder de oesters genoemd. Ze worden zowel gekweekt in de Oosterschelde als in de Grevelingen. De Creuses zijn wat grilliger van vorm dan de platte soortgenoten. Die zijn geen inheemse oestersoort in Nederland, ze komen van oorsprong uit Japan. Ze werden in de jaren 70 in de Zeeuwse Oosterschelde geïntroduceerd. Ze heten dan ook wel Japanse oesters.
Tips bij het recept voor oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Je kunt voor dit recept zowel platte oesters als creuses gebruiken. Denk eraan dat je een oestermes nodig hebt om de oesters te openen.
Open de oesters pas als je ze gaat grillen. Je kunt dit gerecht niet van tevoren klaarmaken. Serveer de oesters direct als ze uit de oven komen.
Uiteraard kun je kiezen voor een andere gedroogde hamsoort, denk aan serranoham, en een andere kaas. Neem geen heel jonge kaas voor dit recept, dat geeft weinig smaak aan het gerecht.
Oesters; een feestelijk hapje!
De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!
Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!
Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?
Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 verse Zeeuwse oesters
- 1 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 3 plakken Parmaham, in dunne sliertjes gesneden
- zwarte peper
- paar takjes peterselie, gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas:
Verwarm de oven voor op de grillstand, op 225 graden.
Vul een vuurvaste schaal of bakplaat met verkreukeld aluminiumfolie, waarop je de oesters stevig neer kunt zetten.
Open de oesters met het oestermes en laat het vocht er uit lopen. Snijd de oesters los van de schelp en verwijder eventueel gruis.
Verdeel de Parmaham over de oesters. Doe vervolgens over elke oesters en eetlepel Parmezaanse kaas. Maal wat zwarte peper over de oesters en garneer met een klein beetje peterselie.
Zet de schaal in de oven en grill de oesters ongeveer 5 minuten. Let er op dat het niet te hard gaat. De oesters zijn goed als de kaas gesmolten is en net begint te kleuren.
Serveer de oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas direct, eventueel op een bord waar wat zeekraal of zeewier op ligt. Lekker met een glas Prosecco of Champagne!
Tafel lekker !!