Open lasagne met gerookte paling en kruidensaus – Soms wil je een bijzonder voorgerecht serveren. Zo eentje die er spectaculair uitziet, maar wel makkelijk is om te maken. Dan vind je hier het juiste recept. Een prachtige, open lasagne met gerookte paling en kruidensaus. Dit is zo’n gerecht waarmee je indruk maakt. En waar je ook nog eens niet uren voor in de keuken hoeft te staan. Dit visgerecht met pasta staat in 30 minuten op tafel. Kijk snel naar het recept.
Open lasagne met gerookte paling
Lasagne kent iedereen, maar een open lasagne is iets minder bekend. Het verschil zit hem er in dat bij een open lasagne de lasagnebladen en de vulling eerst gegaard worden en dat de open lasagne meestal op het bord pas wordt opgebouwd. Hij wordt dus niet in de oven in de saus gegaard. Doordat alle onderdelen apart gegaard worden, zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarom kun je ook gerookte paling gebruiken, want die wil je niet in een ovenschotel verwerken dat is eeuwig zonde.
Een mooi en smakelijk gerecht
Open lasagne met gerookte paling is, behalve erg lekker, ook erg mooi om te zien. En het leuke aan dit recept is dat het ook nog eens vrij makkelijk klaar te maken is door het gebruik van gerookte vis. Je zorgt voor heerlijke gerookte paling, een makkelijke kruidensaus met verse kruiden en verse lasagnevellen die je eerst op maat maakt en dan een paar minuten kookt. Lees via de link hieronder hoe je zelf verse pasta maakt. Pastavellen uit het koelvak kunnen een uitkomst zijn voor de minder ervaren kok of om tijd te winnen. Op het bord stapel je alles in laagjes en klaar ben je.
Pastadeeg maken; basisrecept
Pastadeeg maken is niet lastig, maar je moet wel de feiten kennen. Welke bloem gebruik je bijvoorbeeld, en ook de keuze van je olie is nogal van belang voor het uiteindelijke resultaat.
Verse kruiden maken het af
Een recept als dit staat of valt met het gebruik van kruiden en specerijen. Vooral bij vis moet je voorzichtig zijn met welke kruiden je gebruikt, om de smaken van de kruiden je visgerechten niet te laten overheersen. Nu is gerookte paling al helemaal op smaak, dus daar hoef je niets meer aan te doen, maar dat betekent wel dat de rest van het gerecht de smaak van de vis goed tot zijn recht moet laten komen. Gebruik daarom zachte smaken en frisse kruiden. In het recept voor de open lasagne met gerookte paling houd je het dan ook simpel. Je gaat een zacht romige saus met verse peterselie en dille maken en vlak voor het serveren gebruik je een beetje lekkere olijfolie en leg je een partje limoen op het bord voor de liefhebber.
Open lasagne met gerookte paling en kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- verse lasagnevellen
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 500 ml groentebouillon
- 50 ml slagroom
- +/- 300 gram gerookte paling
- 6 takjes verse peterselie
- 4 takjes verse dille
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je open lasagne met gerookte paling en kruidensaus:
Haal de gerookte paling uit de koelkast en snijd van iets meer dan de helft 8 mooie stukken, de rest snijd je in reepjes. Zet opzij om op temperatuur te komen.
Maak een bechamelsaus door de boter te smelten. Roer er de bloem door en laat dit even goed doorgaren. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe en laat dit goed doorkoken. De saus moet gaar zijn, smaakt die iets zoetig ,dan moet hij nog even doorkoken. Zet opzij.
Haal een paar mooie plukjes van de kruiden en leg opzij voor de decoratie. De rest van de kruiden hak je fijn. Snijd 3 cirkels van ongeveer 8 cm doorsnede per persoon uit de lasagnevellen. Breng ruim water met zout aan de kook en kook de verse pasta tot ze beetgaar is, dit zal ongeveer 4-8 minuten zijn, maar dat is heel verschillend per pasta. Om goed te kunnen testen is het makkelijk om een restje deeg van het uitsnijden mee te laten koken en ze te proeven op gaarheid. Roer tussentijds om plakken te voorkomen. Eenmaal gaar leg je de lasagnerondjes op een stukje keukenpapier.
Meng de slagroom door de saus en verwarm dit tot een mooie lopende saus. Voeg indien nodig nog iets meer slagroom toe. Zet het vuur uit en meng er de verse kruiden door. Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe.
Zet 4 borden klaar en laat op ieder bord een lepeltje saus vallen en strijk dit uit. Dit is om de lasagne op te leggen. Zo gaat die niet zo schuiven of juist plakken op het bord.
Leg op ieder bord een velletje lasagne. (Verdeel de saus denkbeeldig in 3 porties, 1 portie is voor 4 velletjes lasagne) Schep op ieder rondje een lepel saus die je goed verdeeld. Bestrooi met de helft van de stukjes paling. Herhaal die stap. Dek alles af met het laatste lasagnevel en verdeel er de rest van de saus over. Decoreer de open lasagne met gerookte paling met de stukken paling en de blaadjes verse kruiden. Serveer lauwwarm met een schijfje citroen.
Tip: Gooi het kookwater niet weg , gebruik dit eventueel om de lasagne rondjes nog even in op te warmen vlak voor het serveren. Dep ze daarna wel even droog om schuiven te voorkomen.
Tafel lekker !!