Portobello met witlof is een gerecht dat je makkelijk maakt met verse producten uit de herfst. De portobello is een grote, stevige champignon die zich goed laat vullen. Je kunt hem gewoon in de pan of in de oven bereiden. In dit recept wordt hij gevuld met gestoofd witlof, stukjes peer, wat gehakte noten en blokjes Blauw Klaver kaas. Die kaas komt uit Nederland en heeft een zachte, licht kruidige smaak die goed past bij groente en paddenstoelen. Witlof koop je het best vers, met lichte, gesloten stronken. Snijd de harde kern eruit als je een mildere smaak wilt, of laat hem zitten voor wat meer pit.
Halverwege de bereiding van deze portobello met witlof ruikt het al heerlijk in de keuken. De portobello’s garen rustig mee met het witlof, de kaas smelt en de peer blijft stevig. Hak de rozemarijn goed fijn of stoof hem kort mee zodat de smaak niet te scherp is. Serveer het geheel op een bedje van rauw witlof en besprenkel met wat olijfolie en balsamicocrème. Zo zet je met eenvoudige ingrediënten iets moois op tafel — gezond, vers en zonder ingewikkelde stappen.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Portobello met witlof, peer en Blauw Klaver
Ingrediënten voor dit recept
- 250 gram witlof
- 50 gram verse roomboter
- 50 gram Blauw Klaver kaas
- 1 peer
- 4 portobello's
- 1 takje rozemarijn
- 10 verse walnoten
- zout
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Portobello met witlof, peer en Blauw Klaver:
Verwijder de buitenste blaadjes van het witlof. Snijd de helft van het witlof in lange repen en de andere helft overlangs in dunne reepjes voor de salade.
Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en stoof het witlof tot het gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de portobello’s toe aan de pan en laat deze zachtjes garen op een lager vuur.
Schep het gestoofde witlof in de portobello’s.
Ontdoe de peer van het klokhuis en snijd in dobbelsteentjes van een halve centimeter. Snijd ook de Blauw Klaver kaas in dobbelsteentjes van een halve centimeter.
Kraak de walnoten en hak ze fijn.
Meng de peer, Blauw Klaver en gehakte noten door het witlof in de portobello’s. Laat het geheel zachtjes garen tot de kaas gesmolten is.
Was de rozemarijn en rits de blaadjes van het takje. Hak de blaadjes fijn en bestrooi de portobello’s ermee.
Serveer de portobello’s op een bedje van de rauw gesneden witlofreepjes.
Tafel lekker !!
