Romige roze aspergesoep – Een mooi gekleurd soepje, gemaakt van de koningin onder de groenten, oftewel witte asperges. Je combineert die heerlijke voorjaarsgroente met verse bosbietjes. Die komen niet uit het bos, maar worden verkocht met het blad er nog aan en zijn in bosjes gebonden. Zoals de bospeen zeg maar. En zo ontstond er een lekkere, romige roze aspergesoep. De normaal wit gekleurde aspergesoep krijgt een prachtige roze kleur door toevoeging van de zomerbietjes. Dus als je op zoek bent naar een voorgerecht met een mooie, bijzondere kleur, dan zou je die roze soep kunnen overwegen! Want wat is er nu lekkerder dan een verse soep, gemaakt van verse groenten? En hij is ook nog eens makkelijk en snel te maken!
Asperges in de romige roze aspergesoep
Het spreekt natuurlijk vanzelf dat je voor het klaarmaken van een romige roze aspergesoep niet de mooiste en vaak dus duurste asperges hoeft te gebruiken. Gebroken, kromme of wat paarsig geworden exemplaren zijn vaak goedkoper en voldoen prima in de soep. Vraag er eens naar bij de aspergeteler. Ook sommige supermarkten verkopen minder mooie asperges die behoorlijk goedkoper zijn. In dit geval ga je de soep pureren met de staafmixer of in de blender, dus er blijft toch weinig zichtbaars over van de asperges.
Bosbietjes of zomerbietjes
Het verschil tussen zomer- en winterbieten is dat de zomerbieten in bosjes worden verkocht. Het blad zit er dus nog aan. Winterbieten worden altijd zonder blad verkocht. Ook een heel groot verschil zit hem in de kooktijd. Zomerbietjes kook je gaar in een minuut of 20, winterbieten hebben soms meer dan 2 uur nodig om gaar te worden. Je kunt de soep natuurlijk ook maken met voorgekookte bietjes. Maar eigenlijk zou je ze gewon zelf moeten koken. Want vers gekookte bietjes, en zeker zomerbietjes zijn echt zo veel lekkerder dan bieten uit een zakje of potje. Probeer het maar eens!
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram witte asperges, geschild en in stukjes
- 250 gram verse rode (zomer)bietjes
- 2 kleine sjalotten, in stukjes
- 1 liter groentenbouillon
- 4 eetlepels crème fraïche
- zout
- witte peper
- een paar takjes verse dille, ter garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je romige, roze aspergesoep met zomerbietjes:
Kook de bietjes gaar in wat water met zout. Snijd ze in stukken als ze gaar zijn.
Kook de asperges met de sjalotten gaar in de groentebouillon.
Als de asperges gaar zijn, voeg dan de crème fraîche en de bietjes toe en pureer met de staafmixer of eventueel blender.
Breng de roze aspergesoep op smaak met wat witte peper en wanneer nodig zout.
Wil je de soep garneren, bewaar dan wat aspergepunten. Bewaar ook wat kookwater van de bietjes en druppel voorzichtig een beetje in de soep, en trek die druppels met een cocktailprikker uit elkaar. Bestrooi met wat verse dille.
Tafel lekker !!