Salade Caprese in een glaasje – Salades kun je op verschillende manieren serveren. In een grote saladebowl, een 1 persoonsportie op een bord of in een kom zijn de manieren waarop dat meestal gebeurt. Maar het is ook heel leuk om salades in een glaasje te serveren. Natuurlijk geen maaltijdsalade, of een flinke salade die je als bijgerecht bij je warme maaltijd eet, maar voor een salade die als voorgerechtje bedoeld is, is het een origineel idee. Zeker klassieke salades als de Caesarsalade, de Waldorfsalade et cetera laten zich heel goed op die manier serveren. Ook een salade Caprese in een glaasje is een goed idee. Die zonnige, Italiaanse klassieker doet het altijd goed, en door het kleurencontrast van de ingrediënten ziet het er erg leuk uit als je de salade opbouwt in laagjes. Een leuk recept om als voorgerecht te serveren bij een zomers etentje of een Italiaanse maaltijd!
Wat gaat er allemaal in het recept van de salade?
Een klassieke Italiaanse Salade Caprese, niet die in een glaasje, ook wel Insalata Caprese genoemd, is een recept uit de Napolitaanse keuken. De tomatensalade heeft de kleuren van de Italiaanse vlag. Een Caprese bestaat uit in plakken gesneden, verse tomaten en in plakken gesneden Mozzarella, gekruid met een royale hoeveelheid verse basilicumblaadjes. Verder wordt de salade besprenkeld met een lekkere olijfolie en op smaak gebracht met een beetje zout.
Salade Caprese in een glaasje
Als je een salade Caprese in een glaasje wilt presenteren, gaat dat niet op de manier zoals in het klassieke recept, met in plakken gesneden tomaten en mozzarella. In dit recept is gekozen voor kleine pomodori-tomaatjes en mini mozzarellabolletjes. Die worden in stukjes gesneden in plaats van in plakjes, om beter in het glas te passen. In Italië wordt dit gerecht overigens niet als voorgerecht geserveerd, maar als ‘primo’. Dit kun je vergelijken met een gang als pasta. De primo is niet bedoeld als voorafje, dat is de antipasto.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Tomatensalades; de lekkerste recepten
Tomatensalades zijn heerlijk en makkelijk te maken. Je kunt er heerlijk mee variëren door het gebruik van andere ingrediënten.
Salade Caprese in een glaasje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram mini mozzarellabolletjes
- ongeveer 24 mini pomodori-tomaatjes
- een basilicumplantje of een bosje basilicum
- olijfolie
- balsamicocrème
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade Caprese in een glaasje:
Kies glazen die groot genoeg zijn om makkelijk laagjes in te kunnen maken. Whiskeyglazen kunnen goed, maar ook grote wijnglazen zijn geschikt om een salade Caprese in een glaasje in te maken.
Snijd de mozzarellabolletjes en de tomaatjes in kwarten of in zessen.
Pluk kleine basilicumblaadjes of scheur grote wat kleiner.
Verdeel de helft van de tomatenstukjes over de glaasjes en strooi er een klein beetje zout en wat basilicum overheen.
Verdeel daar overheen de helft van de mozzarella, en strooi ook daar wat basilicum overheen.
Daarna de rest van de tomaten, wat zout en basilicum en eindig met de resterende mozzarella.
Besprenkel voorzichtig met wat olijfolie en wat balsamicocrème. Werk af met nog wat basilicum.
Serveer de Salade Caprese in een glaasje direct.
Tafel lekker !!