Tartaar van gerookte zalm en rode biet – Zet in een handomdraai een geweldig lekker voorgerecht op tafel waar je de show mee steelt. En dat ga je doen met dit recept voor een heerlijke tartaar van gerookte zalm en rode biet. Dit is een gerecht waarmee je bewonderende blikken gaat oogsten.
Tartaar van gerookte zalm
Je gaat tartaar maken van gerookte zalm. Oorspronkelijk is tartaar gemaakt van fijngehakt rauw rundvlees. Behalve van rundvlees wordt er van veel meer ingrediënten tartaar gemaakt. Tartaar staat voor fijngehakt, dit kan zowel vis, vlees of zelfs groenten zijn. Meestal wordt tartaar in een recept van vlees of vis rauw verwerkt en direct gegeten, maar je kunt er ook zoals in dit recept van tartaar van gerookte zalm voor kiezen om gerookte producten te gebruiken. Rauwe kip en varkensvlees zijn niet aan te raden om tartaar van te maken, maar als je ze rookt of gaart kan het dus wel. Bij groente is het logisch nadenken. Zijn de groente hard en eet je ze normaal gesproken gekookt? Dan zul je ze ook nu eerst moeten garen. Een tartaar van tomaat kan dus prima, maar een tartaar van rauwe wortel is niet echt aan te raden.
Zalm en biet is een heerlijke combinatie met een special effect door de kleur van de biet
Rode biet voor een geweldig effect
Door in dit recept tartaar van gerookte zalm te mengen met rode biet krijg je een lichte, maar niet overheersende aardse smaak en een prachtige kleur. Zalm wordt met regelmaat gemarineerd in rode bietensap en is dus een vrij klassieke combinatie. Ook gerookte zalm kun je insmeren met een marinade van rode bietensap om zo een geweldig effect te creëren. Dat marineren heeft tijd nodig en alleen het sap wordt hiervoor gebruikt. In dit het recept van dit voorgerecht met gerookte zalm maak je een snelle variant van de ingelegde zalm door alles fijn te snijden en te mengen met crème fraîche. De toevoeging van zuivel samen met een beetje ui, citrus en kruiden brengt de smaken samen tot een smakelijk en smeuïg geheel.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Voorgerechten met gerookte zalm
Een voorgerecht maakt een maaltijd compleet. Houd je van vis? Hier vind je de allerlekkerste recepten voor voorgerechten met gerookte zalm.
Tartaar van gerookte zalm en rode biet
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram gerookte zalm
- 120 gram gekookte rode biet
- 1/2 (rode) ui
- 200 gram crème fraîche
- 1 limoen
- een scheutje olijfolie
- een takje dille
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tartaar van gerookte zalm en rode biet:
Snijd van de ui een paar dunne ringetjes, leg ze in een kommetje en druppel er iets limoensap over en zet opzij.
Snijd van de rode biet een paar mooie plakjes of blokjes en houd een mooi plakje zalm apart en 4 plukjes dille, dit is allemaal voor decoratie.
Snijd ongeveer 20 gram ui en 4 plukjes dille zo fijn mogelijk.
Snijd de zalm en de biet in kleine stukjes.
Meng nu de biet, zalm, fijngehakte dille en ui en 140 gram crème fraîche door elkaar. Breng het tartaar van zalm op smaak met 2 tot 3 eetlepels limoensap, peper en een klein beetje zout. Bewaar het tartaar tot gebruik in de koelkast, hierdoor wordt de kleur intenser.
Zet een half uurtje voor het serveren 4 borden klaar. Roer het tartaar even goed door en proef, breng eventueel verder op smaak.
Neem een steekring en verdeel op ieder bord een gelijke portie die je in de steekring aandrukt. Heb je geen steekring? Bekleed dan kommetjes met huishoudfolie en verdeel daar de porties in. Druk goed aan en leg een bord ondersteboven op de kommetjes. Draai om en haal de huishoudfolie van het tartaar van gerookte zalm af.
Roer de resterende crème fraîche even door en schep hiervan op iedere portie tartaar een lepeltje.
Decoreer met de (drooggedepte) rode ui, de zalm en de dille. Druppel met een lepel een beetje olijfolie rond je tartaar.
Serveer het tartaar van gerookte zalm en rode biet met lekker vers brood.
Bewaar het tartaar van gerookte zalm in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.
Tafel lekker !!