Tataki van tonijn – Bij de sushiliefhebbers loopt het water vast al in de mond. De bereiding van tonijn op die manier is ook erg lekker als onderdeel in een zelfgemaakte poké bowl. Dus kijk snel hoe je dit recept moet maken.
Wat is tataki ?
Tataki is niet zoals velen denken een gerecht, maar tataki is een Japanse bereidingswijze. Vlees of verse vis van hoge kwaliteit wordt heel licht dichtgeschroeid en bijna rauw in dunne plakjes opgediend. Vaak wordt het vlees of de vis, zoals in dit recept de tonijn, gemarineerd en door verse kruiden of sesamzaadjes gerold voor extra smaak.
Tataki van tonijn maken
Zoals de naam al zegt, is het recept gemaakt met tonijn. Belangrijk is dat je voor een goed resultaat echt verse tonijn gebruikt als je dit gerecht gaat maken. Neem hiervoor een mooie dikke moot, om te voorkomen dat de tonijn te gaar wordt. Die moot koop je bij een goede vishandel en vind je vaak ook online. Verwerk de rondvis het liefst dezelfde dag, je eet het tenslotte bijna rauw.
Een zalig sojasausje, met recept
Bij een lekker stukje vis hoort ook een lekker sausje om in te dippen. Dit sausje maakt van de tataki van tonijn een geweldige smaaksensatie. Het zachte, bijna zoete van de vis met een zoutige licht prikkelende saus is een ultieme smaak combinatie. Je moet het echt proberen. Maak gelijk wat meer van het recept, want het is in de koelkast prima te bewaren. Laat je om dit recept te maken niet weerhouden door de lange lijst ingrediënten. Die zijn vooral voor de saus en de groenten en vrij basic. Het klaarmaken van de tonijn zelf is een fluitje van een cent.
Zelf een poké bowl met tataki van tonijn maken
Je kunt tataki van tonijn serveren als voorgerecht, maar ook als onderdeel van een zelfgemaakt sushi menu. Ook een poké bowl is een uitstekende manier om tataki te serveren. Je maakt hiervoor sushirijst, die doe je in een kom (bowl) daarop leg je behalve alleen de tonijn mooi gerangschikt allerlei lekkere dingen. Denk hierbij aan sojaboontjes, wakamé, gember, koolsalade, verse mango, avocado, verse kort gekookte erwtjes of sperzieboontjes. Decoreer alles met een lekkere wasabimayonaise en geef er extra wasabi en sojasaus bij om in te dippen. Een stukje kroepoek en sesamzaadjes zijn ook erg lekker om te gebruiken voor een poké bowl. Laat je fantasie er op los en maak een mooie mix van groenten die jij lekker vind. Zo wordt de tataki van tonijn een ware beleving in een bowl.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Tataki van tonijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een moot tonijn van ongeveer 200 gram
- 2 eetlepels gemengde sesamzaadjes
- 250 ml sojasaus
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel honing
- zout en peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/3 komkommer
- 1 kleine wortel
- 1 lente-ui
- 1/2 rode ui
- steranijs of laurierblad
- 100 gram suiker
- 100 ml natuurazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tataki van tonijn:
Maak als eerste de saus, dit kan al een dag vooraf. Verwarm de sojasaus, een uitgeperst teentje knoflook, de geraspte gember en de suiker en laat dit even goed doorkoken. De saus mag iets indikken en de suiker moet opgelost zijn. Voeg er nu naar smaak de honing en hoisinsaus aan toe. De saus is vrij zoutig, dit hoort zo omdat de tataki van tonijn wel een beetje zout kan gebruiken. Zeef de saus en zet koel weg tot gebruik.
De zoetzure groenten maak je ook het liefst een dag vooraf. Voor de zoetzure groenten kook je 200 ml water met 100 gram suiker tot die is opgelost. Voeg er de azijn en de steranijs aan toe. Schil met een dunschiller linten van de komkommer. Doe dit ook met een deel van de wortel.
Rasp de rest van de wortel grof.
Snijd de rode ui in ringen.
Verdeel het zoetzuur over 3 jampotten en doe in iedere pot een soort van de gesneden groenten. Zet koel weg tot gebruik.
Haal een kwartier voor bereiding de tonijnmoot uit de koelkast. Besmeer die met de olijfolie.
Schroei de moot tonijn kort in een hele hete pan aan alle kanten dicht.
Besmeer de dichtgeschroeide tonijn dun met de saus.
Strooi de sesamzaadjes op een bord. Rol de lange zijden en de boven- en onderkant door de sesam, zodat zich een laagje vormt.
Snijd de tataki van tonijn in dunne plakjes.
Maak van een deel van de linten wortel en komkommer mooie rolletjes voor de decoratie.
Snijd de lente-ui in ringertjes.
Maak een bedje van de zoetzure groenten die je even op een stukje keukenpapier hebt laten uitlekken. Serveer de tataki van tonijn op het bedje van fijngesneden zoetzure groenten. Decoreer met de groenterolletjes en wat ringetjes rode ui. Serveer de tataki van tonijn met een schaaltje van de sojasaus.
De zoetzure groenten en de sojasaus zijn minimaal 1 week in de koelkast houdbaar.
Tafel lekker !!