Varkensragout – Van grote stukken vlees als procureur, gegaard in de oven, op de barbecue of een varkensrollade blijven vaak restjes over. Die verdwijnen meestal in de nasi, of, en dat kan echt niet meer, de vuilnisbak. Weet je dat je van restjes procureur of eventueel ander varkensvlees een heerlijke varkensragout kunt maken? Zo lekker dat je die rustig de volgende dag als voorgerechtje kunt serveren, bijvoorbeeld in een pasteibakje van bladerdeeg. Wat ook erg lekker is, is om de varkensragout te serveren met een rijstrand, of met pasta. Gewoon als een doordeweekse maaltijd. Maar dan wel een hele lekkere! Heb je nog nooit zelf ragout gemaakt en ben je bang dat dat erg moeilijk is? Nergens voor nodig als je dit recept gebruikt. Het kan wel eens eenvoudiger zijn dan je verwacht. Een goede reden dus om overgebleven restjes varkensvlees eens op een andere manier te verwerken.
Procureur, gesneden uit de nek van het varken
De varkensragout in dit recept is gemaakt met procureur. Procureur is de naam van een stuk vlees dat wordt gesneden uit de nek van het varken. In het vlees zit geen been. Het is geen heel mager vlees, maar een beetje doorregen met vet. Dat vet zorgt ervoor dat het vlees tijdens het braden er van niet uitdroogt en mals en sappig blijft. Daarnaast voegt het heel veel smaak toe aan het gerecht. Procureur wordt veel gebruikt om varkensrollade van te maken, maar ook pulled pork wordt vaak van procureur gemaakt. Ook pulled pork restjes kun je gebruiken om varkensragout te maken.
Varkensragout van tevoren maken en andere tips
Je kunt varkensragout een dag van tevoren maken. Laat het gerecht dan goed afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast. Is de ragout erg dik geworden als je hem weer gaat opwarmen, verdun hem dan met een beetje bouillon.
In het recept worden oesterzwammen gebruikt. Je kunt die paddenstoel ook heel goed vervangen door andere paddenstoelen, bijvoorbeeld champignons.
Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om de varkensragout te maken van restjes ander gaar varkensvlees dan procureur.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Varkensragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram gare procureur, bijvoorbeeld een restant rollade, in blokjes
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 150 gram oesterzwammen, in reepjes
- 50 gram sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 2 eetlepels Worcestershire sauce
- 4 eetlepels kookroom
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel oregano
- zout en peper
- olie om in te bakken
- 1 liter paddenstoelen- of groentebouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkensragout:
Smelt de boter in een pan, maar laat hem niet bruin kleuren. Voeg in een keer alle bloem toe en roer die goed door de boter heen. Bak de bloem in een minuut of 3 gaar. Dit is belangrijk omdat de ragout anders naar meel gaat smaken.
Voeg vervolgens de bouillon in scheutjes, die je steeds goed door de bloem roert, toe. Blijf bouillon toevoegen tot je de gewenste dikte hebt. Laat de ragout even zachtjes doorkoken.
Verhit in een koekenpan een klein scheutje olie en bak hierin het gerookt spek uit. Voeg de sjalot, de knoflook en de oesterzwammen toe en bak ze gaar. Breng het mengsel op smaak met de oregano en het gerookt paprikapoeder.
Meng het spek/paddenstoelenmengsel door de ragout. Voeg ook de blokjes procureur en de kookroom toe en warm het geheel nog even goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de varkensragout in pasteibakjes van bladerdeeg, met rijst of met pasta.
Tafel lekker !!