Witlofschuitjes met appel en gerookte kaas – Heb je binnenkort een feestje en weet je nog niet wat je bij de borrel wil serveren? Maak dan eens witlofschuitjes gevuld met een salade van appel en gerookte kaas.
Ze passen perfect bij een glas bier of wijn en zien er leuk uit. En zeker niet onbelangrijk, het recept is makkelijk en snel te maken. Zelfs als je geen keukenprins of -prinses bent, kun je mooie en lekkere witlofschuitjes met appel en gerookte kaas aan je gasten presenteren.
Maak witlofschuitjes met appel, dat is een lekkere en een gezonde keuze
Witlof is ideaal om te vullen. De blaadjes hebben hiervoor de perfecte vorm. Ze zijn stevig en knapperig, met een lichte bitterheid, wat ze perfect maakt bij een glas wijn of bier. Bovendien kun je de blaadjes makkelijk vastpakken om ze te eten.
De witlofschuitjes met appel zijn een lekker licht recept en ideaal voor mensen die minder koolhydraten willen eten of op de calorieën letten. Zelfs mensen die normaal niet van witlof houden, zullen ervan smullen. Het is de combinatie van ingrediënten die de hapjes zo lekker maakt.
Heerlijk fris en boordevol smaak
De vulling van de witlofschuitjes met appel bestaat grotendeels uit stukjes frisse appel. Voor dit recept is de Elstar appel perfect. Maar er is meer: de frisse smaak van de appelstukjes wordt afgewisseld met stukjes gerookte kaas.
De gerookte kaas, meestal gesneden verkocht, heeft een dun bruin randje, afkomstig van het rookproces. De smaak is licht rokerig en helemaal niet overheersend, precies genoeg om de salade een diepere smaak te geven.
Naast de stukjes appel en kaas voeg je een beetje gesneden witlof toe. Dit alles meng je met een klein beetje mayonaise, zodat de vulling iets beter samenhangt en niet gemakkelijk van de witlofblaadjes valt tijdens het eten.
Vlak voordat je de witlofschuitjes met appel en gerookte kaas serveert, bestrooi je ze met geroosterde zonnebloempitten. Dit zorgt voor een mooi contrast in smaak en structuur.
Iedereen kan witlofschuitjes maken met dit recept
Witlofschuitjes zijn een heel makkelijk te maken recept; het kan bijna niet misgaan. Er zijn geen ingewikkelde handelingen nodig: snijden, mengen, vullen en klaar ben je.
Vul de witlofschuitjes met appel en gerookte kaas op het laatste moment, zodat de blaadjes knapperig en fris blijven. Je kunt de vulling al wel van tevoren maken, zodat je samen met je gasten van de avond kunt genieten en niet de halve tijd in de keuken staat.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Witlofschuitjes met appel en gerookte kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 stronkje witlof
- 1 elstar appel
- 4 plakjes gerookte kaas
- 1 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels citroensap
- 1 takje peterselie
- 1 eetlepel geroosterde zonnebloempitten
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofschuitjes met appel en gerookte kaas:
Snijd de onderkant van het struikje witlof en leg 8-10 mooie blaadjes apart.
Snijd de rest doormidden en haal de kern eruit. Snijd het witlof in dunne reepjes en doe ze in een apart kommetje.
Was de appel en snijd die in dunne plakken. Snijd 3/4 hiervan in kleine blokjes; de rest snijd je in dunne reepjes voor decoratie. Besprenkel de appel met citroensap en hussel ze lichtjes door elkaar zodat overal een beetje sap zit.
Snijd dunne reepjes van de gerookte kaas en leg 1/4 hiervan bij de reepjes appel. Snijd de rest in blokjes en meng dit met de blokjes appel.
Snijd de peterselie fijn en doe die met de mayonaise bij de appelblokjes. Hussel alles licht door elkaar.
Tot zover kun je alles voorbereiden.
Vlak voor je de witlofschuitjes wil serveren meng je de gesneden witlof door het appelmengsel.
Vul hiermee de witlofschuitjes. Leg ze op een schaal en bestrooi de witlofschuitjes met appel met de reepjes gerookte kaas. Strooi er als laatste nog een paar zonnebloempitjes over en je bent klaar.
Tafel lekker !!