Zalm met een Japanse touch
Zalm is natuurlijk gezond, maar daarnaast vind ik het erg lekker. Met name zalm met een Japanse twist vind ik heerlijk, dus daarvoor vandaag een recept!
- 2 tl olijfolie
- 1 tl vers citroensap
- 1,5 tl Japanse sojasaus
- 100 gr verse zalmfilet
- zwart en/of wit sesamzaad naar smaak
Klop van de olie, het citroensap en de sojasaus een vinaigrette. Verhit dan een koekenpan tot hij gloeiend heet is. Doe er een scheutje olie in en bak daarin de zalm: 30 seconden per onder/bovenkant en 15 seconden per zijkant. Op die manier houd je de binnenkant van de zalm rauw, terwijl je geen risico meer loopt levende ziektekiemen op te eten.
Snijd de zalm indien gewenst in plakjes, besprenkel met de vinaigrette, bestrooi indien gewenst met sesamzaad en serveer op de manier die jij wilt, en dat kan op allerlei manieren:
Op de foto zie je de zalm als voorgerecht. Dan zijn de genoemde hoeveelheden voldoende voor twee personen. Het is natuurlijk lekker om er dan wat groente bij te serveren. Hier was dat sla, maar dat kunnen ook plakjes avocado, linten of plakjes komkommer of zelfs dunne plakjes rauwe of gegrilde courgette.
De bovengenoemde hoeveelheden zijn ook voldoende voor een hoofdgerecht voor één persoon, mits je de zalm dan wel echt aanvult met groente, zoals hierboven genoemd. Natuurlijk kun je er ook rijst, noedels of bijvoorbeeld quinoa bij serveren! In dat geval kun je overigens beter wat extra vinaigrette maken, zodat je die door de granen en groente kunt mengen.
Het is natuurlijk ook leuk en lekker om er een nog Japanser gerecht van te maken, bijvoorbeeld door de zalm met sushirijst, wakame (zeewiersalade) of nori (sushivellen) te serveren!
De smaken van dit gerecht zijn heel puur: een mengsel van fris en hartig. Als je wat meer pit wilt, kun je een beetje wasabi door de vinaigrette kloppen, of het gerecht met wasabi serveren.
Tip: Kikkoman heeft tegenwoordig ook een minder zoute sojasaus in het assortiment (soy sauce less salt)