• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Zelf geurig olijvenbrood met oregano bakken

Redactie door Redactie
in Recepten
0
1
olijvenbrood

Dit heerlijk geurende brood heb ik ooit eens bij een Turkse bakker gekocht en dacht dat moet ik zelf toch ook kunnen maken. Ik heb geprobeerd om een stukje brood te ontleden en vervolgens het recept samengesteld. Het eindresultaat lijkt aardig op het origineel, dus wat mij betreft is dit project geslaagd. Maar oordeel zelf, bak ook eens zo’n lekker vers brood en laat hier onder eens weten hoe het heeft gesmaakt. Veel bak plezier!

Benodigdheden:

  • 500 gr tarwebloem
  • 285 ml lauwwarm water
  • 10 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 3 el gedroogde oregano+ wat extra voor op de korst
  • 3 el olijfolie
  • 100 gr zwarte* olijven in ringetjes gesneden

*Tip: of neem 50 gr zwarte en 50 gr groene olijven, dat geeft een iets zurige smaak aan het brood.

  • bakpapier
  • bakplaat
  • een stuk, lichtjes ingevet, plastic om het deeg af te dekken
  • bakspray (optioneel)

Werkwijze:

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan het lauwwarme water, de olijfolie en olijven toe. Wees niet bang dat door het kneden de olijven iets stuk kunnen gaan. Dat is helemaal niet erg, er blijven nog genoeg grote stukjes over.  Laat het deeg ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet alvast een stuk plastic lichtjes in. Dit gaat heel goed met een bakspray.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. (zie uitleg bij een van mijn andere recepten) Strooi wat gedroogde oregano op het werkblad. Maak dan je handen een klein beetje nat onder de kraan en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol dan het deeg voorzichtig door de oregano. Het maakt niet uit wanneer er ook kruiden op de zij/onderkant komt. Leg het deeg dan op de bakplaat en dek het af met een stukje plastic. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven goed voorverwarmen op 200 graden.

Maak met een scherp mes (of een lame) drie inkepingen, diagonaal in de bovenzijde van het deeg. De insnijdingen max. 1 cm diep maken! Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen. Pas aansnijden wanneer het volledig koud is.

Dit brood kan heel goed worden ingevroren.

Tip: Je kunt er, net als ik. één groot brood van maken, maar twee kleinere modellen is ook mogelijk

Tags: Brood
DeelPin26VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde entrecote
Vleesgerechten

Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan

Lasagne met andijvie
Ovenschotels

Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Zomerse fruitsalade van steenfruit
Salade

Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip

Spread van snijbonen en Rotterdamsche Oude
Saus

Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

groene lasagne
Pastagerechten

Groene lasagne; van top tot teen gezond

Reacties 1

  1. Alex says:
    12 jaar geleden

    Heerlijk Sandra, deze ga ik overmorgen proberen. Dit is echt heerlijk en toevallig zwem ik in de Griekse olijven 😉

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!