• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, augustus 7, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĂ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĂ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

A piece of CAKE – Zo simpel bak je een perfecte cake

door Redactie
in Recepten
0
7
A piece of CAKE – Zo simpel bak je een perfecte cake

Oftewel
…het bakken van een lekkere cake is een fluitje van een cent. Mits je de volgende regels in acht neemt:

  1. Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.
  2. Het deeg moet luchtig zijn, dus blijf niet te lang doorroeren.
  3. Zet de oven niet te hoog, want dan komt er, te snel, een dikke korst op de cake voordat deze helemaal gerezen is en zal de cake uiteindelijk aan de bovenzijde openscheuren. Dit maakt natuurlijk voor de smaak niet uit, maar het oog wil ook wat. (Het hangt een beetje van de soort oven af, de mijne zet ik op max. 160 graden, gewoon even uitproberen).
  4. OPEN DE OVEN ABSOLUUT NIET EERDER, maar pas wanneer de gehele baktijd om is!!! Doe je dit wel dan zal de cake zeker inzakken.
  5. Indien het eindresultaat niet genoeg gerezen of te droog is, is er waarschijnlijk te weinig vocht in het beslag gegaan. Denk dan aan voldoende boter en/of eieren. Heb je niet genoeg van een van deze twee in huis, vervang dan eventueel een klein deel door lauwe melk of water. Controleer ook voor alle zekerheid de houdbaarheidsdatum van het bakpoeder, want het verliest snel zijn rijs kracht.
  6. Vet de vorm goed in of bekleed het met bakpapier. (Ik doe smeer altijd een dun laagje boter in mijn glazen cakevorm en strooi en daarna een laagje paneermeel over. Werkt prima).
  7. Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.
  8. Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Zakt de moed in je schoenen na het lezen van deze lijst? Nergens voor nodig! Iedereen kan een lekkere cake bakken! En geloof me, zelfs de bij de meeste ervaren bakker m/v gaat het wel eens mis en zit er toch een scheur boven in de cake.
Pssstttt ….. gewoon, meteen uit de oven, met de gebarsten kant op een bord/ schaal leggen of een toefje slagroom op het plakje en niemand ziet er meer wat van đŸ˜‰ Bovendien ‘HOME MADE’ mag er zelfgemaakt uitzien toch!

Basis cake recept

  • 150 gr bloem
  • 150 gr zachte boter (of margarine voor de ‘Light’ versie)
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 el citroenrasp (van de schil) optioneel
  • cakevorm
  • eventueel wat bakpapier voor het bekleden of een restje boter en wat paneermeel
  • (hand)mixer

Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.
Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat boter en paneermeel. Verwarm de oven vast voor op max. 160 graden. Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot een romige, luchtige massa. Voeg dan de eieren een voor een toe en blijf ondertussen zachtjes verder mixen. De eieren moeten goed door het beslag zijn gemengd.
In een andere kom zout, citroenrasp en bakpoeder en bloem mengen en het dan, beetje bij beetje, voorzichtig door het botermengsel mixen. Tip: Niet te lang blijven kloppen, anders verliest het deeg zijn luchtigheid!

Doe het cakebeslag in de vorm en zet het in het midden van de oven. Baktijd ca. 60 min. Vergeet regel nr. 4 niet đŸ˜‰ OPEN DE OVEN ABSOLUUT NIET EERDER, maar pas wanneer de gehele baktijd om is!!! Doe je dit wel dan zal de cake zeker inzakken.

Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.
Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Het is heel handig om een goed basisrecept te hebben. Door het toevoegen van kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld: geraspte appel, fijngehakte chocolade of noten, kruiden/specerijen, amaretto, enz.) maak je iedere keer weer een totaal andere cake.  Wees lekker creatief, kijk wat je in de kast hebt staan en leef je uit.

Veel bakplezier!

Oma’s geurige kruidcake

  • 300 gr bloem
  • 150 gr zachte boter (of margarine voor de ‘Light’ versie)
  • 275 gr bruine basterdsuiker
  • 6 el vloeibare honing
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 el fijngesneden bakgember (uit een potje)
  • cakevorm
  • eventueel wat bakpapier voor het bekleden
  • of een restje boter en wat paneermeel
  • (hand)mixer

Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.
Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat boter en paneermeel. Verwarm de oven vast voor op max. 160 graden.
Klopt de boter, honing en suiker tot een romige, luchtige massa. Voeg dan de eieren een voor een toe en blijf ondertussen zachtjes verder mixen. De eieren moeten goed door het beslag zijn gemengd. In een andere kom zout, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en bloem mengen en het dan, beetje bij beetje, voorzichtig door het botermengsel mixen. Dan het bakgember er zachtjes door roeren. Tip: Niet te lang blijven kloppen, anders verliest het deeg zijn luchtigheid! Doe het cakebeslag in de vorm en zet het in het midden van de oven. Baktijd ca. 60 min.

Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.
Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Tags: KruidenMolenPaneermeel
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken
Saus

Mango chutney zelf maken

Maaltijdsalade met brie en frambozendressing
Salade

Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing

crispy bloemkool nuggets
Hapjes

Crispy bloemkool nuggets

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

salsa van ananas
Saus

Salsa van ananas

rucola stamppot
Stamppot

Zomerse rucola stamppot; want we eten niet alleen maar sla

Reacties 7

  1. MB says:
    6 jaar geleden

    Hoe groot is de cakevorm die gebruikt wordt voor het bovenste recept? đŸ™‚
    Ik ben altijd bang dat de mijne te groot/klein is…

    Beantwoorden
  2. peggy says:
    6 jaar geleden

    waarom zakt de toevoegingen zoals cranberries, walnoten, rozijnen, appels enz. toch steeds. ook even met bloem bestrooien wil niet helpen ook als ik dit alles als laatste toevoegt
    wat doe ik verkeerd?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      6 jaar geleden

      Je doet niet echt iets verkeerd, het is de zwaartekracht ,. Het beslag wordt vloeibaar door verwarmen en zo kan de vulling naar onderen zakken. Dus kleine stukjes snijden. Hoe groter de stukjes hoe sneller ze zakken. Wat je wel zou kunnen proberen is om 50 gram bloem of een eetlepel maizena toe te voegen. Je cake wordt dan wel ietsjes droger.

      Beantwoorden
  3. annoniem says:
    7 jaar geleden

    volgensmij staat er bij het recept van de bovenste cake geen vanillesuiker, het staat wel bij de beschrijving hoeveel heb je hier van nodig?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      1 zakje vanillesuiker is genoeg

      Beantwoorden
  4. Roger says:
    8 jaar geleden

    -Als mijn cake niet openbarst, dan ben ik altijd een beetje teleurgesteld. En de cake is ietsje minder lekker luchtig, dus ik heb een goede reden voor mijn teleurstelling.
    -En als er helemaal geen vocht meer aan de prikker zit (of aan de breinaald), dan ben je net te laat.

    Beantwoorden
  5. Manjo says:
    10 jaar geleden

    Margarine is nauwelijks “lighter” dan boter. Roomboter heeft gemiddeld 735 tot 740 kCal per 100 gram, margarine 630 tot 635. Op één plakje cake heeft dat niet veel effect.
    Het enige echte voordeel van margarine is dat het minder verzadigde vetzuren bevat dan roomboter. Intussen is de discussie daarover ook weer opgelaaid, want met mate gebruiken van verzadigde vetzuren uit natuurlijke boter schijnt ongeveer even slecht of goed te zijn als het gebruik van de chemische samengestelde margarine. Kortom: lood om oud ijzer.
    Als je echt voor de smaak gaat, neem je beslist roomboter, daar kan geen margarine tegenop. En dan neem je gewoon een plakje minder, dan geniet je wel echt en tegelijk is het beter voor de lijn en de gezondheid dan wanneer je twee plakken margarinecake zou nemen.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĂ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĂ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen