Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

A piece of CAKE – Zo simpel bak je een perfecte cake

7 3.625

Oftewel
…het bakken van een lekkere cake is een fluitje van een cent. Mits je de volgende regels in acht neemt:

 1. Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.
 2. Het deeg moet luchtig zijn, dus blijf niet te lang doorroeren.
 3. Zet de oven niet te hoog, want dan komt er, te snel, een dikke korst op de cake voordat deze helemaal gerezen is en zal de cake uiteindelijk aan de bovenzijde openscheuren. Dit maakt natuurlijk voor de smaak niet uit, maar het oog wil ook wat. (Het hangt een beetje van de soort oven af, de mijne zet ik op max. 160 graden, gewoon even uitproberen).
 4. OPEN DE OVEN ABSOLUUT NIET EERDER, maar pas wanneer de gehele baktijd om is!!! Doe je dit wel dan zal de cake zeker inzakken.
 5. Indien het eindresultaat niet genoeg gerezen of te droog is, is er waarschijnlijk te weinig vocht in het beslag gegaan. Denk dan aan voldoende boter en/of eieren. Heb je niet genoeg van een van deze twee in huis, vervang dan eventueel een klein deel door lauwe melk of water. Controleer ook voor alle zekerheid de houdbaarheidsdatum van het bakpoeder, want het verliest snel zijn rijs kracht.
 6. Vet de vorm goed in of bekleed het met bakpapier. (Ik doe smeer altijd een dun laagje boter in mijn glazen cakevorm en strooi en daarna een laagje paneermeel over. Werkt prima).
 7. Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.
 8. Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Zakt de moed in je schoenen na het lezen van deze lijst? Nergens voor nodig! Iedereen kan een lekkere cake bakken! En geloof me, zelfs de bij de meeste ervaren bakker m/v gaat het wel eens mis en zit er toch een scheur boven in de cake.
Pssstttt ….. gewoon, meteen uit de oven, met de gebarsten kant op een bord/ schaal leggen of een toefje slagroom op het plakje en niemand ziet er meer wat van 😉 Bovendien ‘HOME MADE’ mag er zelfgemaakt uitzien toch!


Basis cake recept

 • 150 gr bloem
 • 150 gr zachte boter (of margarine voor de ‘Light’ versie)
 • 150 gr witte basterdsuiker
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 3 eieren
 • 1 el citroenrasp (van de schil) optioneel
 • cakevorm
 • eventueel wat bakpapier voor het bekleden of een restje boter en wat paneermeel
 • (hand)mixer

Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.
Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat boter en paneermeel. Verwarm de oven vast voor op max. 160 graden. Klop de boter, suiker en vanillesuiker tot een romige, luchtige massa. Voeg dan de eieren een voor een toe en blijf ondertussen zachtjes verder mixen. De eieren moeten goed door het beslag zijn gemengd.
In een andere kom zout, citroenrasp en bakpoeder en bloem mengen en het dan, beetje bij beetje, voorzichtig door het botermengsel mixen. Tip: Niet te lang blijven kloppen, anders verliest het deeg zijn luchtigheid!

Doe het cakebeslag in de vorm en zet het in het midden van de oven. Baktijd ca. 60 min. Vergeet regel nr. 4 niet 😉 OPEN DE OVEN ABSOLUUT NIET EERDER, maar pas wanneer de gehele baktijd om is!!! Doe je dit wel dan zal de cake zeker inzakken.

Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.
Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Het is heel handig om een goed basisrecept te hebben. Door het toevoegen van kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld: geraspte appel, fijngehakte chocolade of noten, kruiden/specerijen, amaretto, enz.) maak je iedere keer weer een totaal andere cake.  Wees lekker creatief, kijk wat je in de kast hebt staan en leef je uit.

Veel bakplezier!

Oma’s geurige kruidcake

 • 300 gr bloem
 • 150 gr zachte boter (of margarine voor de ‘Light’ versie)
 • 275 gr bruine basterdsuiker
 • 6 el vloeibare honing
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl zout
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 eieren
 • 2 el fijngesneden bakgember (uit een potje)
 • cakevorm
 • eventueel wat bakpapier voor het bekleden
 • of een restje boter en wat paneermeel
 • (hand)mixer

Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.
Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat boter en paneermeel. Verwarm de oven vast voor op max. 160 graden.
Klopt de boter, honing en suiker tot een romige, luchtige massa. Voeg dan de eieren een voor een toe en blijf ondertussen zachtjes verder mixen. De eieren moeten goed door het beslag zijn gemengd. In een andere kom zout, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en bloem mengen en het dan, beetje bij beetje, voorzichtig door het botermengsel mixen. Dan het bakgember er zachtjes door roeren. Tip: Niet te lang blijven kloppen, anders verliest het deeg zijn luchtigheid! Doe het cakebeslag in de vorm en zet het in het midden van de oven. Baktijd ca. 60 min.

Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.
Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. MB zegt

  Hoe groot is de cakevorm die gebruikt wordt voor het bovenste recept? 🙂
  Ik ben altijd bang dat de mijne te groot/klein is…

 2. peggy zegt

  waarom zakt de toevoegingen zoals cranberries, walnoten, rozijnen, appels enz. toch steeds. ook even met bloem bestrooien wil niet helpen ook als ik dit alles als laatste toevoegt
  wat doe ik verkeerd?

  1. Connie zegt

   Je doet niet echt iets verkeerd, het is de zwaartekracht ,. Het beslag wordt vloeibaar door verwarmen en zo kan de vulling naar onderen zakken. Dus kleine stukjes snijden. Hoe groter de stukjes hoe sneller ze zakken. Wat je wel zou kunnen proberen is om 50 gram bloem of een eetlepel maizena toe te voegen. Je cake wordt dan wel ietsjes droger.

 3. annoniem zegt

  volgensmij staat er bij het recept van de bovenste cake geen vanillesuiker, het staat wel bij de beschrijving hoeveel heb je hier van nodig?

  1. Lekker Tafelen zegt

   1 zakje vanillesuiker is genoeg

 4. Roger zegt

  -Als mijn cake niet openbarst, dan ben ik altijd een beetje teleurgesteld. En de cake is ietsje minder lekker luchtig, dus ik heb een goede reden voor mijn teleurstelling.
  -En als er helemaal geen vocht meer aan de prikker zit (of aan de breinaald), dan ben je net te laat.

 5. Manjo zegt

  Margarine is nauwelijks “lighter” dan boter. Roomboter heeft gemiddeld 735 tot 740 kCal per 100 gram, margarine 630 tot 635. Op één plakje cake heeft dat niet veel effect.
  Het enige echte voordeel van margarine is dat het minder verzadigde vetzuren bevat dan roomboter. Intussen is de discussie daarover ook weer opgelaaid, want met mate gebruiken van verzadigde vetzuren uit natuurlijke boter schijnt ongeveer even slecht of goed te zijn als het gebruik van de chemische samengestelde margarine. Kortom: lood om oud ijzer.
  Als je echt voor de smaak gaat, neem je beslist roomboter, daar kan geen margarine tegenop. En dan neem je gewoon een plakje minder, dan geniet je wel echt en tegelijk is het beter voor de lijn en de gezondheid dan wanneer je twee plakken margarinecake zou nemen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer