Aardappelen met uiendoop – Uiendoop, velen zullen er nog nooit van gehoord hebben. Uiendoop is een gerecht dat bestaat uit gestoofde uien en gekookte aardappelen. In dit gerecht is de ui de grote ster. Er zit zoveel ui in dat het een hoofdgroente is. Want je komt met dit gerecht gelijk aan je dagelijkse 200 gram groente.
Aardappelen met uiendoop
Bijgerecht voor 4 personen
- 1 kg aardappelen
- 1 kg uien
- 1 el margarine
- 1 laurierblaadje of 2 kleine
- 4 kruidnagels
- ½ tl nootmuskaat
- 100 ml water
- 100 gr roomboter
- 3 el azijn
- 1 el maizena
- Flink wat gemalen zout en peper
Maak de uien en aardappelen schoon. Snij de uien in grove stukjes. Zet de aardappelen op het vuur met een snuf zout. Zet een hapjespan op het vuur en laat deze goed heet worden. Voeg de margarine aan de hapjespan toe. Laat de margarine uitbruisen en voeg hier de ui aan toe. Fruit de uit even licht aan. Voeg nu de laurier, kruidnagels, nootmuskaat, zout, peper en het water toe. Zet het geheel op laag vuur en laat dit 25 minuten stoven met een deksel op de pan. De uien mogen namelijk niet droog komen te staan.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze droogstomen. Haal na 25 minuten de laurier en kruidnagels uit de uienmassa. Snij de roomboter in blokjes en voeg deze toe aan de uien. Laat dit geheel smelten en roer het door de uien. Maak van de azijn en maïzena een papje in een schaaltje en voeg dit toe. Roer het geheel goed door, je ziet de massa gelijk dikker worden. Laat dit nog even 5 minuten zachtjes doortrekken. Breng het geheel op smaak met zout en peper als dat nodig is. Schep de aardappelen op en serveer de uiendoop erover heen. Voor de kleur kun je het garneren met peterselie.
Serveer dit met een lekker stukje vlees. Wat dacht je van huisgemaakte gehaktballen of een gemarineerde ribkarbonade!
Tip 1: Varieer met verschillende soorten ui. Je kunt denken aan rode ui, sjalotten, roze ui of zoete ui.
Tip 2: Gebruik i.p.v. gewone azijn bijvoorbeeld appelazijn of witte wijnazijn.
Mijn ma riep hachee was op zoek uiendoop, ok maar dank
Zo oud als de weg naar Kralingen maar nog altijd in