Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappelgratin met spinazie en romige mascarpone

Aardappelgratin met spinazie is al niet al te gangbaar, maar in deze variant hebben we ook nog eens een heerlijke mascarpone toegevoegd. De werkwijze is erg eenvoudig en goed voor te bereiden als je gasten krijgt. Zelf vind ik het echt een feest om dit gerecht te maken. Het kan panklaar, maar vers is lekker, voordeliger en leuk om te doen.

Nu we het er toch over hebben, waarom betaal ik in de supermarkt € 1.79 voor nog geen pond spinazie? Is die plastic zak echt zo duur? Op de markt en bij de groenteman haal je al spinazie voor een euro per kilo! Hebben we nu het volgende voedselschandaal ontdekt?

Afijn, we gingen het niet over centjes maar over Lekker Tafelen hebben    😀 Wij maakten dit gerecht vers. Heb je minder tijd dan kun je voor panklare producten kiezen. En spinazie, ja daar moet je even geduld voor hebben. Overigens vinden kinderen dit erg groen maar de dikkere steeltjes van de blaadjes plukken vinden ze wel een feest!

Zo maak je aardappelgratin met spinazie en… romige mascarpone

  • 1 kilo vastkokende aardappelen (Gemak? Kies voor 750 gram panklare verse aardappelschijfjes)
  • 500 gram verse spinazie (Gemak? Neem 450 gram panklare spinazie. Diepvries kan, liever niet!)
  • 250 gram verse mascarpone
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas. Gruyere mag ook.
  • Zout
  • Zwarte peper, versgemalen
  • 1 runderbouillontablet
  • 2 eetlepels olie
 

Verse Spinazie

Vers is lekker, laat die drap uit een pakje maar zitten. Verse spinazie is heerlijk om te zien, makkelijk en leuk om te bereiden en lekker om te eten.

Lees meer over verse spinazie

Boen de aardappelen schoon, schil ze en snijd in plakken. Breng ondertussen een pan water met een runderbouillonblokje aan de kook. Doe de aardappelschijfjes in het kokende water en laat 10 minuten koken. (Gebruik je panklare aardappelschijfjes? Kijk dan eerst of ze voorgekookt zijn. Dan kun je de eerste stappen overslaan). Was ondertussen de spinazie en verwijder de harde stelen. Laat goed uitlekken. Gebruik liefst een slacentrifuge om het overtollige water er uit te slaan. Verhit een wok met een heel klein scheutje olie. Voeg de spinazie toe en laat in 3 minuten slinken. Schep de mascarpone erdoor en laat volledig smelten. Breng op smaak met zout en peper. Haal de wok van het vuur.

Verhit de ovengrill voor. Vet een kleine ovenschaal in. Beleg de bodem met de helft van de aardappelschijfjes. Verdeel de spinazie erover. Dek af met de overige aardappelschijfjes. Strooi er de geraspte kaas over. Zet 10 minuten onder de grill of tot een mooi bruin korstje ontstaat.

Serveer met een verse salade. Eet smakelijk!

 

Lekker variatie.

Uiteraard kun je spinazie ook vervangen door andijvie of bijvoorbeeld paksoi. Experimenteer vooral ook met de kaas als toplaag. Parmezaan is natuurlijk verrukkelijk en Italiaans, maar wij gebruikten hier Doruvael kaas uit Montfoort. Deze kun je niet raspen, leg er dan plakken overheen. Zacht van structuur maar heerlijk pittig van smaak. Zo zit er vast een kaasboerderij in jouw regio waar je iets lekkers aanschaft om over je gratins te gebruiken. Bovendien kun je datzelfde lekkere kaasje vol trots ‘s avonds met een wijntje op je borreltafel presenteren. Dubbel Lekker Tafelen dus!

Bovendien kun je deze spinazie met mascarpone ook perfect verwerken in risotto’s en pasta’s.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Fieke zegt

    Vraagje, waarom liever geen spinazie uit de diepvries?
    Naar mijn weten bevat deze vaak juist meer vitamines dan “verse” spinazie.

    1. Redactie zegt

      Die redenatie kennen we Fieke…. wij gaan echter niet alleen uit van de gezonde eigenschappen maar vooral van de smaak. En echt proef het maar eens naast elkaar…. VERS is echt lekkerder! Laat je het ons weten?

  2. PEM zegt

    Lekker, we hebben er knoflook en spekjes aan toegevoegd. En nootmuskaat en gewone geraspte kaas.

    1. Redactie zegt

      Leuk dat je het geprobeerd hebt, en nog leuker dat je er je eigen smaak aan meegeeft. Een blijvertje?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.