Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )

Aardappelpoffertjes (de naam zegt het al) zijn poffertjes gemaakt van een aardappeldeeg. Een gerecht uit Zuid Tirol dat heerlijk is met zuurkool. Vleesliefhebbers serveren er een braadworst bij. Dit doet je helemaal denken aan de wintersportvakantie, maar aardappelpoffertjes zijn ook heerlijk als winters hoofdgerecht.

0 759

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan ) – Je kan zoveel met aardappel doen. Je kan aardappels poffen, bakken, frituren, rösti van maken, kroketjes etc etc. Aardappelpoffertjes had ik nog niet eerder uitgeprobeerd en de combinatie met zuurkool leek mij heerlijk. Het is een Zuid-Tirools gerecht en echt zo’n gerecht dat je na een koude dag buiten lekker vult. Toch is het dankzij de zuurkool ook weer niet te zwaar en kan er nog een braadworst bij worden geserveerd.

Als je dit gerecht echt snel op tafel wil hebben, kan je met de snelkookpan de bereidingstijd aanzienlijk verkorten. Ik heb daarom hieronder ook even de tijden en de standen voor een bereiding met de snelkookpan weergegeven.


Aardappelpoffertjes met zuurkool

Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )
Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )

Hoofdgerecht Voor 4 personen:

Zuurkool:

  • 500 g zuurkool
  • 3/4 l water
  • 100 g spek/spekjes
  • 3 jeneverbessen
  • 5 peperkorrels
  • 1/2 tl komijn
  • 1 laurierblad
  • 50 g boter
  • 100 g ui, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1 el bloem
  • zout en peper uit de molen

Aardappeldeeg:

  • 350 gr geschilde aardappelen (345 gram gekookt)
  • 1 eidooier
  • 1 el boter, gesmolten
  • 115 g bloem
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • zout
  • bakolie

Zuurkool:
Om het zuur wat te verminderen van de zuurkool, kan je de zuurkool even spoelen onder koud water. Giet het water bij de zuurkool, voeg spek (-reepjes), jeneverbessen, peperkorrels, komijn, laurierblad en zout toe en laat het circa 1 uur zacht koken. Heb je een snelkookpan, gaar dan de zuurkool 10 minuten op stand 1. Verwarm de boter, stoof er de ui en look in, strooi de bloem erover. Meng dit door de zuurkool en voeg zout en peper toe naar smaak.

Aardappeldeeg:
Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook gedurende ca. 20 minuten in gezouten water, giet af en laat uitdampen. In de snelkookpan: 6 minuten op stand 2. Pureer de aardappelen, het liefst met behulp van een aardappelpers, meng met de eidooier en boter en laat afkoelen. Kneed de bloem, muskaatnoot en zout door het deeg.

Aardappelpoffertjes:
Verhit een pan met een ruime laag olie op middelhoog vuur. Zet een lepel in een kommetje water ernaast. Vorm een kleine walnoot van het deeg en leeg deze in de hete olie. Druk met de achterkant van de lepel plat tot circa 2 a 3 mm dikte. Herhaal dit tot de pan vol ligt. Draai ze om wanneer ze bruin zijn. Indien de achterkant van de lepel aan het deeg blijft plakken, doop dan de lepel weer even in het kommetje water. Haal ze uit de pan indien ze aan beide kanten mooi bruin zijn geworden en leg ze op een bord dat is bekleed met keukenpapier. Houd ze daarna eventueel nog even warm in een voorverwarmde oven totdat de overige aardappelpoffertjes zijn gebakken.

Serveer de aardappelpoffertjes met de zuurkool.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer