Aardappelschotel met tofu – Vegetarisch eten, er zijn vele meningen en zelfs oordelen over. Vaak gaat dit over het “alles of niets” principe. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal gehecht aan een stukje vlees op ons bord. Het oude principe van aardappelen, groenten en vlees laten we niet zo makkelijk los want wat de boer niet kent dat eet die niet. En als je dan ook nog over tofu gaat beginnen is al helemaal het hek van de dam. Oké, ook wij genieten graag van een goed stuk vlees. Maar vegetarisch eten doen we ook. Een goed stuk vlees kost nu eenmaal geld en dan zijn er ook dagen dat dat even niet gaat lukken. Als het dan over vleesvervangers gaat laten we ons graag inspireren.
Werken met tofu
Tofu is natuurlijk allang geen nieuwe verschijning meer op de Nederlandse markt. Maar toch denken wij dat het door talloze mensen nog nooit gekocht is. Misschien heb je het ergens geproefd bij bijvoorbeeld een huishoudbeurs, maar heb je er al eens mee gewerkt? In dit eenvoudige recept laten we je zien hoe je op een eenvoudige manier tofu gebruikt en smaak meegeeft. We maken een aardappelschotel met tofu. Een recept dat eigenlijk uit drie delen bestaat. Je maakt eerst de aardappelschotel. Heerlijk gekruide krieltjes die in de oven garen. Dan zetten we de tofu in de kruidenmarinade. Dat kan natuurlijk heel goed als de aardappeltjes in de oven staan. En ondertussen maken we ook nog een verse tomatensalsa. Deze drie samen vormen straks één gerecht dat binnen een half uurtje op tafel staat. Zo lekker dat je dat vlees echt wel een keer over wil slaan.
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Aardappelschotel met tofu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram krieltjes in schil
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 el gedroogde oregano
- 2 el tijm, fijn gesneden
- 1 el rozemarijn
- 150 gram tofu naturel
- 3 el kruidenolie
- 5 tomaten
- 1 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 2 tl oregano
- 1 tl tijm
- 3 blaadjes salie
- 1 rood pepertje
- 1 blikje tomatenpuree
Bereidingswijze van dit recept
De aardappelschotel met tofu maak je zo:
Snijd de oregano, tijm en rozemarijn fijn, maak de krieltjes schoon en halveer ze. Doe de krieltjes in een kom en schenk de olijfolie erover heen. Meng daarna de kruiden erdoor. Pers er twee tenen knoflook boven uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de aardappeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ingevette braadslee in 30 minuten gaar.
Kook de tofu 15 minuten in zout water, neem uit het water en dep met een stukje keukenpapier goed droog. Snijd de tofu nu in plakjes van 5 mm en halveer ze vervolgens nog eens. Laat ze 30 minuten marineren in de kruidenolie. Verhit in een pan wat olie en bak de tofu hier 5 minuten in aan.
Ontvel de tomaten. Verwijder de harde kern en het vruchtvlees uit de tomaten en snijd de tomaten en de uien in blokjes, snijd het pepertje fijn. Verhit in een pan de olijfolie en fruit hierin de uien. Knijp hierboven twee tenen knoflook uit en voeg het fijngesneden pepertje toe. Laat dit op een laag vuur 20 minuten sudderen. Voeg nu de oregano, tijm, salie en de tomatenpuree toe en roer alles om en laat nog een kleine 5 minuten verwarmen.
Neem de aardappeltjes uit de oven en schep ze in een schaal. Meng de tofu door de tomatensalsa en schep de salsa over de aardappeltjes. Serveer de aardappelschotel met tofu direct.
Tafel lekker !!