Aardbeienjam – Maak zelf de heerlijkste aardbeienjam, voeg er een extra ingrediënt aan toe voor een persoonlijke twist.
Zelfgemaakte aardbeienjam
Wanneer je zelf aardbeienplantjes hebt dan kun je op een bepaald moment wel erg veel aardbeien hebben, te veel om op je brood en in de yoghurt te eten. Of je koopt een paar bakjes aardbeien bij de boer in het hoogseizoen wanneer deze volop verkrijgbaar zijn dus goedkoper en wat smaak betreft op zijn best. Het ideale moment om aardbeienjam te maken. Want een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder.
Voeg een zuurtje toe
Aardbeien zijn lekker zoet. Maar als je jam wil maken heb je ook een zuurtje nodig. Dit brengt de smaak van aardbeien naar boven maar zorgt er ook voor dat de jam beter geleerd. Denk hierbij aan sap van een limoen of citroen. Maar ook rabarber of appels worden vaak gebruikt in aardbeienjam. Vervang dan ongeveer 1/4 van het fruit gewicht door appel of rabarber.
Een smaakje
Behalve sap of ander fruit toe te voegen is het ook erg lekker om er bijvoorbeeld vanille of een rozen- of oranjebloesemwater aan toe te voegen. Gebruik deze wel met mate het is niet lekker als het gaat overheersen. Een eetlepel op een kilo fruit is meer dan voldoende. Ook een likeurtje kan erg lekker zijn in je jam. Hiervan kun je 1 borrelglaasje op 1 kilo fruit toevoegen. Je ziet jam maken biedt vele mogelijkheden.
Maak je liever jam met minder suiker kijk dan hier voor tips.
Zelfgemaakte aardbeienjam leuk verpakt is een perfect klein cadeautje.
Aardbeienjam
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg aardbeien
- 1 kg geleisuiker
- sap 1 limoen
- 1 eetlepel vanillesuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardbeienjam:
Was de potjes en spoel deze met kokend water om. Laat uitlekken maar droog niet af.
Spoel de aardbeien onder zacht stromend water af. Leg ze niet in het water het zijn namelijk net sponsjes. Haal na het spoelen de kroontjes van de aardbeien en snij deze al naar gelang de grootte doormidden of in kwarten. Doe ze in een ruime pan en voeg er de geleisuiker en limoensap aan toe. Kook de jam een paar minuten goed door.
Wil je minder grove jam dan kun je even met de staafmixer je jam pureren tot deze gewenste dikte heeft. Kook de jam hierna altijd nog wel even door om de bacteriën uit de lucht eruit te koken.
Voeg er nu je smaakje aan toe en roer dit even door. Schep of giet de kokendhete jam in de schone potjes en vul deze zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet op de kop weg tot deze zijn afgekoeld. Deze jam is ongeveer 1 jaar houdbaar mits je schoon gewerkt hebt en gave potjes hebt gebruikt.
Gebruik de aardbeienjam op een beschuitje om zo het hele jaar door je beschuitje aardbeien te kunnen eten of eet hem met yoghurt of kwark.
Tafel lekker !!