Afelia; in wijn gemarineerd varkensvlees uit Cyprus – Dit eigenlijk doodsimpele traditionele gerecht uit Griekenland en Cyrpus heb ik tijdens mijn vakantie op Cyprus leren kennen en ik vond het verrukkelijk. Net zoals het eveneens Cypriotische Kleftiko, wordt dit vlees oorspronkelijk ook in een kleioven gebakken.
Het paars gekleurde varkensvlees bleek te zijn gemarineerd in een mengsel van rode wijn en geplette korianderzaadjes. Helemaal niet moeilijk dus om zelf te maken. Terug van vakantie heb ik het thuis in mijn eigen keuken toch eens uitgeprobeerd. En ik kan jullie wel zeggen dat het (gelukkig) precies zo smaakte zoals ik het op Cyprus gegeten heb!
Afelia; in wijn gemarineerd varkensvlees uit Cyprus
Voor 6 personen:
- 1 kilo varkensvlees (fricandeau of beenham)
- 150 – 200 ml. rode wijn
- 2 eetlepels koriander (zaden)
- +/- 2 el. olijfolie
- peper & zout naar smaak
Kneus de korianderzaadjes fijn in een vijzel of gebruik desnoods gemalen korianderzaadjes. Gemalen korianderzaadjes zijn te vinden bij de kruiden afdeling in de supermarkt en anders onder de naam ‘ketoembar’ bij de Indische afdeling.
Snijd het vlees in blokjes en meng het met de wijn en de koriander. Zorg dat al het vlees onder staat en voeg desnoods nog wat extra wijn toe. Laat het vlees 2 à 3 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Verhit de olie in een braadpan, haal het vlees uit de marinade, maar bewaar de marinade wel en bak het vlees aan. Giet de marinade erbij en laat het op een klein pitje ruim een uur zachtjes sudderen, met het deksel op de pan. Voeg, indien nodig, nog wat extra wijn of een beetje water toe. Als het vlees zacht is gestoofd, kun je het deksel een beetje van de pan lichten en laat je de wijn verder inkoken tot een saus.
Je kunt de Afelia serveren met een Griekse boeren salade, maar gek genoeg smaakt hier ook een aardappelpuree uitstekend bij.