Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Amerikaanse Pancakes voor een stevig ontbijt

Starten wij de dag met een lekkere bruine boterham of met wat yoghurt met muesli, de gemiddelde Amerikaan pakt een goed ontbijt iets anders aan. Door de karnemelk worden deze Pancakes lekker fluffy!

2 2.332

Amerikaanse Pancakes voor een stevig ontbijt – Dat Amerikanen van (lekker) eten houden was mij inmiddels wel bekend, maar de manier waarop zij de dag beginnen??  Starten wij de dag met een lekkere bruine boterham of met wat yoghurt met muesli, de gemiddelde Amerikaan pakt een goed ontbijt iets anders aan. Tijdens mijn vakantie in Amerika mocht ik kennis  maken met “IHOP”  International House Of Pancakes. Niks licht ontbijtje maar een complete maaltijd verscheen er op mijn bord. Voor mijn gevoel had ik mijn ogen nog maar net open, maar voor me stond een groot bord met worst en ei. Bij één van mijn tafelgenoten zag ik zelfs aardappels op het bord. Wat mij dan weer wel blij maakte waren de heerlijke pancakes die bij iedere maaltijd geserveerd werden.

Ontbijten op deze uitgebreide manier is een gewoonte die ik met liefde en plezier achter heb gelaten in the States, voor mij een beetje “too much”,  maar toch als er een lekkere weekendwandeling op het programma staat, dan beginnen ook wij de dag met een stevig ontbijt. De worst, het ei en de aardappels laten we dan achterwege, maar de buttermilk pancakes vormen een goede basis voor een stevige wandeling en maken van een zondagochtend ontbijt een klein feestje.

Er is een duidelijk verschil met onze eigen Nederlandse pannekoek; de pannekoek wordt redelijk groot en dun gebakken, de pancake is een kleinere, dikkere, luchtigere versie.

Dit luchtige ontstaat vooral door de toevoeging van bakzout  in combinatie met karnemelk. Het bakzout gaat een reactie aan met een zuur, in dit geval de karnemelk, waardoor er koolstofbelletjes ontstaan die de pancake zo heerlijk “fluffy” maken.

Andere benamingen voor bakzout zijn; baking-soda, zuiveringszout, natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda


Amerikaanse Pancakes

 • 300 gram bloem
 • 1 theelepel bakzout
 • 1 volle theelepel bakpoeder
 • 50 gram suiker
 • 1 vanille stokje (evt. 1 zakje vanille suiker)
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 1 ei
 • 250 ml karnemelk
 • snuf zout

Zeef de bloem, bakzout en bakpoeder in een beslagkom. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het merg samen met de suiker, het ei, de olie, de karnemelk en een snuf zout toe aan de bloem. Schep het geheel door elkaar tot alles goed gemengd is. Smelt wat boter in een koekepan op een gemiddeld vuur. Als de pan heet is schep dan een lepel van het beslag in de pan en zorg dat het een diameter van ongeveer 15 cm heeft. Als er bubbeltjes aan de bovenkant ontstaan is het tijd om de pancake om te draaien. Bak nu de andere kant tot hij mooi bruin gekleurd is.

Stapel de pancakes op een bord, klontje boter er op en overgieten met stroop. Hmmm een goed begin van de dag.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. HansM zegt

  Leuk dit te vinden. Als oud-Nederlander in de VS maak ik graag Nederlandse dingen voor m’n gezin. Maar zo nu en dan toch ook de Amerikaanse pancakes. Een aardige toevoeging waar wij van houden, is een hoeveelheid gemalen kaneel en bijv. een geraspte grote goudreinette. Die laatste hebben we niet, maar andere appels voldoen ook goed. Alles door elkaar en in de koekepan. Zelfs koud voldoen ze zonder stroop.

  1. Samantha Roelofs zegt

   Bedankt voor deze tip, klinkt als een heerlijke toevoeging, maakt de pancake lekker fris denk ik zo. Ik ga deze zeker eens proberen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer