Amuse met biet en geitenkaas – Een amuse is een klein hapje, dat je meestal in restaurants vóór het voorgerecht geserveerd krijgt. Het is een afkorting van ‘amuse bouche’ en betekent zoveel als ‘vermaker van de mond’. De bedoeling is de smaakpapillen en de speekselklieren aan het werk te zetten, zodat je vast zin maakt om de hele maaltijd te gaan eten…
Het is tegenwoordig populair om een amuse in een glaasje te serveren. Dat staat feestelijk en nodigt uit tot het maken van kleurrijke gerechtjes of gerechtjes in laagjes. Deze amuse is kleurrijk: oranje, rozerood en wit wisselen elkaar af met het delicate groen van de dille.
Ik gebruikte voor het gerecht Cheese Crumbles Honing van de Jong Cheese, maar je kunt gerust ook een stukje zachte geitenkaas met honing gebruiken, die je verkruimelt. Dat wordt iets zachter dan de cheese crumbles, maar geeft ook een uitstekend resultaat.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Amuse met biet en geitenkaas
Nodig voor 4 glaasjes:
- 2 gekookte bietjes
- 2 sinaasappels
- +/- 100 gr. Cheese Crumbles Honing of zachte geitenkaas met honing
- 1 ½ el. ciderazijn of witte wijnazijn
- 4 el. yoghurt
- 1 tl. geraspte mierikswortel
- 1/2 tl. mosterd
- 1/2 el. olie
- Een paar takjes verse dille
- peper en zout
Schil de gekookte bietjes en snijd ze in dobbelsteentjes. Doe ze in een bakje en besprenkel de bietjes met de azijn. Snijd de sinaasappels door midden en verwijder de halve partjes met een grapefruit-mesje. Snijd grote partjes nog door. Pers de lege sinaasappels uit en meng het sap met de yoghurt en de mierikswortel. Hak de takjes dille fijn en bewaar 4 mooie toefjes voor de decoratie. Voeg de dille ook toe aan de yoghurt.
Als je geen Cheese Crumbles Honing gebruikt, verkruimel dan de geitenkaas met honing. Meng de geitenkaas met de bietjes en de sinaasappels. Doe het mengsel in vier glaasjes, lepel er de saus over, geef nog een draai aan de pepermolen en decoreer de amuse met bietjes en geitenkaas met een toefje dille.