Amuse: lepelhapje met zuurkool en appelchutney – Dit is een mooi gerechtje dat je samenstelt uit twee kersverse eigengemaakte producten, namelijk een zuurkool gestoofd in Riesling en een appelchutney. Beide producten maak je van te voren, dus op het moment zelf hoef je ze alleen maar bij elkaar te doen op een mooi lepeltje. De appelchutney kan je het beste een week van te voren maken. Het is echt niet veel werk, maar het wordt lekkerder als het een week (of langer) van te voren gemaakt is. Het recept voor de appelchutney vind je hier.
Maak de zuurkool een dag van te voren klaar. En als je dan toch bezig bent, maak dan gelijk zuurkool voor de volgende dag.
Amuse: lepelhapje met zuurkool en appelchutney
Verse zuurkool gestoofd in Riesling:
- 750 gr. zuurkool
- 1 grote ui fijn, gesneden
- 350 ml riesling
- 1 tl karwijzaad gekneusd
- 1 tl komijnzaad gekneusd
- 4 jeneverbessen gekneusd
- 10 zwarte peperkorrels gekneusd
- olijfolie
Doe wat olijfolie in een pan en fruit de ui glazig. Niet bruin laten worden. Voeg de zuurkool toe en laat even mee bakken. Kneus de specerijen een beetje fijn in een vijzel. Heb je die niet, doe het dan met de bolle kant van een lepel. Voeg dan de riesling en de specerijen toe. Doe het deksel op de pan en laat alles op zacht vuur ± 30 minuten stoven. Zet de pan het liefst op een warmhoudplaatje.
Voor het lepelhapje met zuurkool en appelchutney
- Verse zuurkool gestoofd in Riesling
- 1 kleine jonagold appel in dunne plakjes
- 1 (Veluwse) rookworst
- 1 klontje boter
- Appelchutney
Bak de rookworst 20 minuten op zacht vuur in wat boter en keer de worst regelmatig. Als het te hard gaat zet de pan dan op een warmhoudplaatje. Leg op een amuselepel een dun schijfje appel. Doe daar ongeveer eetlepel zuurkool op, met een theelepel appelchutney. En maak af met een stukje rookworst.