Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Appel kruimel cake – Wie houdt er niet van appeltaart, zomer’s lekker fris zuur, s’winters lekker vol en warm. Deze appel plaatcake is zowel warm als koud lekker en het is een variant op de bosvruchten roomkaas plaatcake. Je kan met het basis recept heerlijk variëren, de bodem en het cake beslag is hetzelfde, de vulling is anders en de appelplaatcake is in een kleinere vorm gebakken waardoor hij iets hoger is.  Neem in de zomer heerlijk verse frambozen, kersen, of abrikozen of in de winter met cranberry’s. Wat kies jij, de roomkaas vulling of ga je toch liever voor de kruimel variant? Laat het me maar weten welke variant jij gemaakt hebt, ik ben reuze benieuwd!

Hier het recept voor de kruimel variant

Appel kruimel cake

De bodem:

  • 75 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 225 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snufje zout
  • ½ ei

Meng de boter met de suiker, citroenrasp en zout. Meng het ei er doorheen en zeef de bloem met de bakpoeder erboven. Kneed nu de bloem erdoor tot een stevige bal ontstaat. Maak hiervan een bal, sla deze plat en verpak dit in huishoudfolie, leg dit in de koelkast om op te stijven.

De cake:

  • 110 gram boter
  • 110 gram suiker
  • 1 ei
  • 185 gram bloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baksoda
  • ¼ theelepel zout
  • ½ eetlepel citroenrasp
  • 185 gram karnemelk

Klop de boter met de suiker en citroenrasp luchtig, klop het ei erdoor. Zeef de bloem met bakpoeder, baksoda en zout en klop dit door het suikermengsel. Klop nu kort de karnemelk erdoorheen.

De kruimels :

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • ½ eetlepel vanille suiker

Meng de boter met de suiker en de vanillesuiker, meng er de bloem doorheen zolang tot dat er kruimels ontstaan.

Vulling:

  • 3-4 appels,  bijvoorbeeld jonagold
  • kaneel

Samenstellen:

Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet van een bakvorm of bakplaat van ongeveer 25 x 25 cm de randen in met boter. Knip een stuk bakpapier zo groot dat de bodem royaal bedekt is met bakpapier.

Kneed het deeg voor de bodem kort door en rol het op een met bloem bestoven aanrechtblad uit. Bekleed de bodem met het deeg. Het is niet erg als je een beetje moet plakken, je merkt er straks niets van. Gewoon goed verdelen en aandrukken.

Verdeel het cakebeslag over de bodem. Schil de appels, snijd ze in parten en de parten weer in 3-4 kleinere partjes. Steek de partjes appel met de brede kant naar boven in de cake, dit kan vrij dicht tegen elkaar aan. Strooi wat kaneel naar smaak over de appels en verdeel de kruimels erover.

Bak ongeveer een uur totdat de appel kruimel cake gaar is. Laat enigszins afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi met poedersuiker en snijdt in stukken naar wens.

Deze appel kruimel cake is ook lekker lauwwarm geserveerd met een bol ijs als nagerecht, snijdt de stukken dan niet te groot.

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.