Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Appelchutney; makkelijk recept

Met dit eenvoudige recept maak je heel gemakkelijk een appelchutney. Er is genoeg voor iedereen, dus het is ook nog een leuk cadeau idee.

0 6.777

Appelchutney; makkelijk recept – De appeltjes zijn in het najaar en in de winter overal lekker betaalbaar. Ik zorg dan ook altijd dat ik wat appels op voorraad heb om op een winterse middag te schillen. Met de geschilde appeltjes kun je altijd wel iets lekkers maken. Vandaag werd dat appelchutney, een eenvoudig recept. Met rozijntjes en kaneel een smaakvol gerechtje dat ik serveer bij bijvoorbeeld een lekker varkenshaasje. Een rood kooltje erbij en we genieten weer met volle teugen.

Voor de liefhebber: we hebben ook een prachtig ander recept voor appelchutney, dat iets meer werk vraagt, maar een prachtige, diepe smaak geeft. Klik hier voor het andere recept voor appelchutney.

Met dit recept kun je een heleboel potjes vullen, dus ook leuk om cadeau te doen!


Appelchutney; makkelijk recept

Voor minstens 4 tot 6 potten:

  • 1 kilo goudrenetten
  • 500 gram rode uien, gesnipperd
  • 200 gram rozijnen
  • 1/2 liter witte wijnazijn
  • 500 gram donkerbruine suiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel zout

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.  Schil de uien en snipper ze fijn. Breng in een roestvrijstalen pan de blokjes appel, uisnippers, rozijnen en azijn aan de kook. Temper de hittebron en laat het mengsel met de deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Voeg, als de appelblokjes bijna gaar zijn de suiker, kaneelpoeder, gemberpoeder en het zout toe. Roer alles goed door elkaar en laat de chutney nog eens een kwartier zacht koken.

Steriliseer ondertussen de potten. Dit kun je eenvoudig doen door ze helemaal vol met kokend water te gieten en een paar minuten zo te laten staan. Of gebruik de officiële manier en kook ze gedurende 10 minuten in een hele grote pan met water.

Doe er, als het mengsel te droog wordt, eventueel nog een klein scheutje water bij. Laat de chutney afkoelen en schep hem daarna in de goed schoongemaakte, gesteriliseerde potten. Laat de goed afgekoelde chutney bij voorkeur twee weken op smaak komen. Na opening van de pot is de chutney maximaal een week houdbaar in de koelkast.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer