Appelsorbet: smeuïg ijs zonder ijsmachine – IJs is een publieksfavoriet. Maar niet iedereen is in het rijke bezit van een ijsmachine. Soms door ruimtegebrek en soms uit zelfbescherming. Heel veel ijsrecepten vallen daarmee af om te maken. Maar natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan, en gelukkig is er ook een manier om sorbet ijs te maken zonder ijsmachine, dat wél een bepaalde smeuïgheid heeft. Met deze appelsorbet laten we zien hoe dit in z’n werk gaat.
Het geheim van smeuïg ijs zonder ijsmachine
Als je wilt dat ijs uit de diepvries smeuïg blijft, dan moet je een beetje drank door het ijs doen én stijfgeklopte eiwitten. Vervolgens moet je het ijs, terwijl het zich aan het vormen is, af en toe goed met een vork doorroeren, zodat er zich niet al te grote ijskristallen kunnen vormen.
Drank dus. Vervelend hè? Maar welke drank dan? In onderstaand recept gebruiken we ambachtelijke appellikeur van Biologisch Fruitteeltbedrijf William Pouw uit Schalkwijk. Geen appellikeur in huis? Je kunt de appellikeur in dit recept vervangen voor 3/4 deel -troebel- appelsap en 1/4 deel calvados.
Op de zware rivierklei gronden van het biologische fruitteelt bedrijf van William Pouw in Schalkwijk worden de smaakvolle biologische appels geteeld, die gebruikt worden voor deze ambachtelijke appellikeur.
Appelsorbet met appellikeur
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 appels
- 100 gram suiker
- snufje kaneel
- stokje vanille of 1 zakje vanillesuiker
- 150 ml. appellikeur (of ruim 100 ml. appelsap en krap 50 ml. calvados)
- 2 eiwitten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Appelsorbet:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
Doe de appels met 3 el. water, de suiker, kaneel, vanille(suiker) en de helft van de appellikeur in een pannetje op het vuur en laat even pruttelen op een zacht vuurtje totdat de appels tot een soort moes zijn gekookt. Prak de appels even fijn met een vork of pureestamper en roer de rest van de appellikeur er door.
Laat het mengsel nu koud worden in een afgesloten bakje in de vriezer met een inhoud van minstens 1 liter.
Tip: gebruik liever een platte, wat grotere bak, dan een diep bakje, dan bevriest het ijs eerder. Straks komt er nog opgeklopt eiwit bij, dat moet er ook nog bij passen.
Zodra de ijskristallen komen, het ijs kapot-roeren met een vork en terugzetten.
Klop nu de eiwitten stijf en spatel ze door het ijs. Na één à twee uur nog een keertje door-roeren met een vork en vervolgens blijft het nog best lang goed en smeuïg in de diepvries. De appelsorbet is ideaal om lang van te voren te maken dus!
Tafel lekker !!