Appenzeller Extra met tomatenchutney – Probeer eens een ander kaasje. De Appenzeller extra bijvoorbeeld. Het is een Zwitserse bergkaas van koemelk die meer dan 6 maanden gerijpt heeft. De korst is ingewreven met een mengsel van witte wijn, zout, witte peper en kruiden. Geweldig lekker met een glas koele (!) rode wijn, zoals een Beaujolais. Zet je dit ’s avonds op de borreltafel? Maak er dan een eigen tomatenchutney bij. De Appenzeller Extra combineert perfect met deze tomatenchutney.
Appenzeller Extra met tomatenchutney
- 500 gram tomaten
- 250 gram rode ui
- 1 rode chilipeper
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- +/- 4 eetlepels donkere basterdsuiker
- 75 ml rode wijnazijn
- een stuk Appenzeller extra
- Lekker voor erbij: roggebrood
Snipper de rode ui en hak de tomaten grof, doe ze in een grote pan met dikke bodem.
Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snijd in dunne ringetjes. Voeg de chilipeper samen met de laurierblaadjes toe aan de groenten. Voeg ook de balsamicoazijn, rode wijnazijn en basterdsuiker toe.
Zet de pan op een laag vuurtje en laat in ongeveer 40 minuten indikken tot een jam.
Steriliseer een grote pot of twee kleinere potjes. Doe de chutney in de potjes en laat afkoelen. Bewaar de chutney in de koelkast, je kunt ze ongeveer 4 weken bewaren.
Tafel lekker!
Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas
Appenzeller, een bijzondere Zwitserse kaas. Naast Emmentaler en Gruyère mag deze kruidige kaas niet ontbreken op een Zwitserse kaasplank!