Asperges lenen zich uitstekend voor het maken van een romige en smaakvolle ragout. Heerlijk in bladerdeeg, op een broodje of geserveerd bij pasta, rijst en op een pannenkoek. Diezelfde asperge ragout leent zicht ook heel goed om deze bitterballen zelf te maken. Deze heerlijk romige bitterballen serveer je bij een mooi glas wijn als borrelhapje, maar ook als voorgerecht met een kleine salade zijn deze asperge bitterballen een feestelijke starter van een groots diner.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperge bitterballen
6 blaadjes witte gelatine
- 75 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 300 ml aspergekookvocht
- 50 ml slagroom
- 4 gekookte witte asperges, in blokjes 2-3 cm
- 2 eieren
- 150 gram paneermeel
- olie om te frituren
Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten zachtjes. Voeg het kookvocht en de slagroom scheutje voor scheutje al roerende toe en roer glad.
Neem de pan van het vuur en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Zet de pan eventueel kort terug op het vuur om de gelatine op te lossen. Laat de ragout niet koken! Voeg de aspergestukjes en de peterselie met versgemalen zout en peper naar smaak toe.
Strijk de aspergeragout uit in een lage schaal en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Snijd de ragout in 24 stukken en rol met vochtige handen tot kleine balletjes zonder barstjes. Rol ze door de bloem.
Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een ander bord. Haal de bitterballen een voor een door het ei en de paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en de paneermeel. Vries de bitterballen minstens 30 minuten in de diepvries aan. De bitterballen kunnen 3 maanden in de diepvries worden bewaard.
Verhit de olie om te frituren tot 180ºC en bak de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en krokant. Lekker met mosterd met dille.
Herkomst receptuur
Dit recept is ons aangeboden door niemand minder dan Marcus Schmidt van Herberg Stadt Stevensweert. In het Limburgse landschap tussen Maaseik en Roermond vind je in het prachtige dorpje Stevensweert deze geweldige Herberg. Marcus Schmidt heeft Duitse roots en kookt nu de sterren van de hemel in het onlangs met de Bib Gourmand 2014 (= uitstekende keuken voor een schappelijke prijs) bekroonde Herberg Stadt Stevensweert. Waar kun je dan beter terecht als het over asperges gaat? Nu op Lekker Tafelen zijn Asperge bitterballen zodat ook jij met de receptuur van Marcus Schmidt aan de slag kunt. Laat ons weten wat je ervan vond.
Wie in de omgeving is raden we zeker aan hier eens neer te strijken. Een prachtige locatie om bijvoorbeeld je vakantie te starten of af te sluiten. Meer info vind je hier:
Website: www.herberg-stevensweert.nl/
Facebook: www.facebook.com/pages/Herberg-Stadt-Stevenswaert/229368907106209