Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Romige aspergesoep met ei en ham

3 1.298

Als je bent opgegroeid in een streek waar de asperges als paddenstoelen uit de grond schieten kan het niet anders dan dat je alle geheimen van “het witte goud” kent. Zo zijn er een aantal dingen die je door de jaren heen leert en toepast om het beste resultaat te verkrijgen. Deze soep is met liefde bereid en het beste is uit de kast gehaald om er iets lekkers, nee zeg maar gerust iets hemels van te maken. Deze aspergesoep is dan ook mijn paradepaardje. Ik hoop dat jullie hem ook kunnen waarderen.

 

  • 1 kilo witte asperges
  • 1.5 liter kookvocht van de schillen
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 bekertje room
  • 4 eieren (hardgekookt)
  • 100 gram hamblokjes
  • 2 eetlepels bieslook
  • 2 runderbouillonblokken
  • foelie (om met de schillen mee te koken)
  • 50 gram roomboter (om de aspergestukjes in te bakken)

aspergesoep-makenaspergesoep-vers

Was de asperges goed en schil ze. Zet de schillen op met 2 liter water en de foelie en kook het geheel 15 minuten. Snijd de asperges in stukjes van 1 cm. Giet de afgekoelde schillen met vocht door een kaasdoek (of schone theedoek) en vang het vocht op.

Roerbak de asperges 10/15 minuten in een wok.

Maak een roux: smelt de boter en voeg de bloem toe en daarna onder goed roeren, in gedeelten het kooknat van de schillen. Breng onder goed roeren aan de kook en laat het geheel even doorkoken. Voeg de gebakken aspergestukjes toe en laat de stukjes nog wat zachter worden. Voeg de room en de bouillonblokken toe.
Proef of de smaken in balans zijn, en of de asperges de juiste gaarheid hebben. Voeg eventueel nog peper, zout en/of nootmuskaat naar smaak toe. Je kunt ervoor kiezen om de borden op te maken met ham, ei en bieslook, Je kunt ook alles aan de soep toevoegen en door elkaar roeren.

Serveertips
Door het kooknat van de schillen en de asperges die in roomboter zijn gebakken krijg je absoluut een vollere smaak aan de soep.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Linda vergouwen-vermaire zegt

    Heerlijk recept!! Die gaan we zeker bewaren

    1. Lekker Tafelen zegt

      Het seizoen is pas net begonnen Linda, dus nog alle kans 😉

  2. Alex zegt

    Lekker Wilmie, echt een klassieker en welkom bij ons hier 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer