• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Asperges met Hollandaisesaus

door Redactie
in Recepten, Saus
0
0
Asperges met Hollandaisesaus

Asperges met Hollandaisesaus – Joehoe, ze zijn er weer! Die heerlijke witte dikke Hollandse asperges uit de koude grond. Ze hebben iets zoetigs, zijn sappig, kortom: verrukkelijk. Bij Hollandse asperges past heel goed een Hollandaise saus, een rijke botersaus die romig over de asperges gedrapeerd wordt. Nu eens niet uit een pakje, maar volledig huisgemaakt. Dat klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. We loodsen er je wel door heen met dit eenvoudige recept.

Je kunt er traditioneel jonge aardappeltjes, ei en ham bij serveren, maar gepocheerde of gestoomde zalm is ook zalig. Gestoomde zalm – wat ik hier gebruikte – kun je krijgen bij een betere visboer en is eigenlijk zalm die op een middelwarme temperatuur is gerookt. Hierdoor is hij langzaam ook gaar geworden, terwijl hij heel sappig blijft en een aangename rooksmaak heeft. Ik wil inmiddels haast niets anders meer. Pocheren kan ook, doe dat dan met rauwe zalm in een voorverwarmde oven (150 graden), terwijl je een redelijke diepe schaal gebruikt zodat het water er niet uitklotst. Kook water met de waterkoker, leg de rauwe zalmfilets in de een schaal met een paar citroenschilletjes of een paar gedroogde blaadjes djeroek peroet en giet het kokende water er over heen. De zalm moet net helemaal bedekt zijn. Dan stop je de schaal in de oven en binnen 15 minuten heb je een heerlijke, sappige zalm.

Ok, maar nu genoeg over de zalm. We gaan Hollandaisesaus maken!

Asperges met Hollandaisesaus

Nodig voor 4 personen:

  • 800 gram à 1 kilo witte asperges
  • 2 eidooiers
  • 150 à 175 gram koude roomboter
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 citroen
  • peper en zout

eventueel:

  • wat peterselie voor de garnering
Asperges koken

Het allerbelangrijkste bij het klaarmaken van asperges, is het schillen. Schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer 5 cm van het kopje af tot helemaal onderaan. Zodra je het gevoel hebt dat je nog iets houterigs voelt, doorschillen. Snijd er 1 cm. af die je weggooit en snijd er dan nog 4 cm. af die je mee kookt voor de smaak.

Kook de asperges in ongeveer 20 min gaar in een grote pan waar ze plat – liefst in één laag – in passen. Ze zijn gaar als er gemakkelijk een vork doorheen te prikken valt.

Ondertussen eventueel de peterselie schoonwassen en fijnhakken.

Haal de asperges met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en houd ze warm in de oven die je ergens tussen de 50 en 100 graden hebt gezet. Zo wasemen ze ook nog een beetje uit en geven ze geen vocht meer af op het bord.

Hollandaisesaus

Nu ga je de saus maken: doe in een rvs steelpannetje de twee eidooiers, samen met de peper en zout en de eetlepel azijn.  Voor het beste resultaat gebruik je koude roomboter, die je in blokjes snijdt. Zet het vuur laag en roer de dooiers even door met een garde. Voeg dan steeds een handje boterblokjes door het mengsel en blijf goed met de garde kloppen. Ga zo door totdat alle boter op is. Nu blijf je kloppen totdat het mengsel een mayonaise-achtige dikte heeft. Dit zou binnen een paar minuten het geval moeten zijn. Dan zet je het vuur uit, voegt nog het sap van de citroen toe (proef even voordat de hele citroen er in is verdwenen of het niet te zuur wordt) en breng desgewenst nog wat op smaak met peper en zout.

Mocht je mengsel onverhoopt toch gaan schiften? Meteen pan van het vuur halen en er 1 à 2 eetlepels koud water bij doen. Van het vuur af houden en kloppen totdat de saus weer goed is en opgelucht ademhalen. Dan kun je weer verder waar je was gebleven.

Liefst meteen opdienen en genieten! Serveer zoals je wilt of misschien wel met de heerlijke gestoomde zalm die je op 100 graden ongeveer 15 minuten in de oven hebt gehad.

Let op: de saus kun je niet opnieuw opwarmen, want dan gaat hij zeker schiften. Wél kun je hem warm houden in een thermoskan (zorg er dan wel voor dat hij niet naar koffie smaakt).

Tags: seizoen
DeelPin24Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Pittige aardappelsalade
Bijgerecht

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle
Nagerecht

Ananas soufflé met verse ananas

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen