• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, februari 25, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Asperges met Hollandaisesaus

door Redactie
in Recepten, Saus
0
0
Asperges met Hollandaisesaus

Asperges met Hollandaisesaus – Joehoe, ze zijn er weer! Die heerlijke witte dikke Hollandse asperges uit de koude grond. Ze hebben iets zoetigs, zijn sappig, kortom: verrukkelijk. Bij Hollandse asperges past heel goed een Hollandaise saus, een rijke botersaus die romig over de asperges gedrapeerd wordt. Nu eens niet uit een pakje, maar volledig huisgemaakt. Dat klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. We loodsen er je wel door heen met dit eenvoudige recept.

Je kunt er traditioneel jonge aardappeltjes, ei en ham bij serveren, maar gepocheerde of gestoomde zalm is ook zalig. Gestoomde zalm – wat ik hier gebruikte – kun je krijgen bij een betere visboer en is eigenlijk zalm die op een middelwarme temperatuur is gerookt. Hierdoor is hij langzaam ook gaar geworden, terwijl hij heel sappig blijft en een aangename rooksmaak heeft. Ik wil inmiddels haast niets anders meer. Pocheren kan ook, doe dat dan met rauwe zalm in een voorverwarmde oven (150 graden), terwijl je een redelijke diepe schaal gebruikt zodat het water er niet uitklotst. Kook water met de waterkoker, leg de rauwe zalmfilets in de een schaal met een paar citroenschilletjes of een paar gedroogde blaadjes djeroek peroet en giet het kokende water er over heen. De zalm moet net helemaal bedekt zijn. Dan stop je de schaal in de oven en binnen 15 minuten heb je een heerlijke, sappige zalm.

Ok, maar nu genoeg over de zalm. We gaan Hollandaisesaus maken!

Asperges met Hollandaisesaus

Nodig voor 4 personen:

  • 800 gram à 1 kilo witte asperges
  • 2 eidooiers
  • 150 à 175 gram koude roomboter
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 citroen
  • peper en zout

eventueel:

  • wat peterselie voor de garnering
Asperges koken

Het allerbelangrijkste bij het klaarmaken van asperges, is het schillen. Schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer 5 cm van het kopje af tot helemaal onderaan. Zodra je het gevoel hebt dat je nog iets houterigs voelt, doorschillen. Snijd er 1 cm. af die je weggooit en snijd er dan nog 4 cm. af die je mee kookt voor de smaak.

Kook de asperges in ongeveer 20 min gaar in een grote pan waar ze plat – liefst in één laag – in passen. Ze zijn gaar als er gemakkelijk een vork doorheen te prikken valt.

Ondertussen eventueel de peterselie schoonwassen en fijnhakken.

Haal de asperges met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en houd ze warm in de oven die je ergens tussen de 50 en 100 graden hebt gezet. Zo wasemen ze ook nog een beetje uit en geven ze geen vocht meer af op het bord.

Hollandaisesaus

Nu ga je de saus maken: doe in een rvs steelpannetje de twee eidooiers, samen met de peper en zout en de eetlepel azijn.  Voor het beste resultaat gebruik je koude roomboter, die je in blokjes snijdt. Zet het vuur laag en roer de dooiers even door met een garde. Voeg dan steeds een handje boterblokjes door het mengsel en blijf goed met de garde kloppen. Ga zo door totdat alle boter op is. Nu blijf je kloppen totdat het mengsel een mayonaise-achtige dikte heeft. Dit zou binnen een paar minuten het geval moeten zijn. Dan zet je het vuur uit, voegt nog het sap van de citroen toe (proef even voordat de hele citroen er in is verdwenen of het niet te zuur wordt) en breng desgewenst nog wat op smaak met peper en zout.

Mocht je mengsel onverhoopt toch gaan schiften? Meteen pan van het vuur halen en er 1 à 2 eetlepels koud water bij doen. Van het vuur af houden en kloppen totdat de saus weer goed is en opgelucht ademhalen. Dan kun je weer verder waar je was gebleven.

Liefst meteen opdienen en genieten! Serveer zoals je wilt of misschien wel met de heerlijke gestoomde zalm die je op 100 graden ongeveer 15 minuten in de oven hebt gehad.

Let op: de saus kun je niet opnieuw opwarmen, want dan gaat hij zeker schiften. Wél kun je hem warm houden in een thermoskan (zorg er dan wel voor dat hij niet naar koffie smaakt).

Tags: seizoen
DeelPin24Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aspergeteler
Kookschool

De aspergeteler vertelt (Drenthe en Noordoostpolder)

Peren chocolade crumble
Nagerecht

Peren chocolade crumble – Zet het seizoen op tafel

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!
Taart

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!

Asperge crèmesoep
Recepten

Asperge crèmesoep met een twist

Asperges met serranoham
Hoofdgerecht

Asperges met serranoham, kriel en zalm-wijnsaus

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.

Lees verder
Chocolademousse met gepocheerde peren

Chocolademousse met gepocheerde peren ( in perenlikeur )

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Handige kooktips

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt...

Lees verder
Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Knolselderij snijden doe je zo

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • linda op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen