Asperges met spinaziesaus, roerei en rauwe ham – Het bekendste aspergegerecht blijft toch wel de gekookte asperges met een mooie ham en een gekookt eitje. Dit gerecht is een variatie daarop. Een eitje kan je ook klutsen en ‘gewone’ ham mag ook best een keer een mooie rauwe ham zijn. In plaats van een traditionele Hollandaise saus heb ik gekozen voor een spinaziesaus. Nou ja spinaziesaus, eigenlijk een spinazie à la crème. Wil je een echte gladde saus, gebruik dan even een staafmixer.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperges met spinaziesaus, roerei en rauwe ham
- asperges, reken ongeveer 5-6 dikke asperges per persoon.
- 400 gr verse spinazie
- 250 ml halfvolle melk
- 125 ml slagroom
- 20 gr roomboter
- 1 el bloem
- beetje citroensap
- ½ bosje vers gesnipperde peterselie
- zwarte peper
- zeezout
- nootmuskaat
- 6 eieren
- 400 gr gerookte rauwe ham
De witte asperges schillen en het houtige uiteinde verwijderen, wassen en in kokend water gaar koken.
De verse spinazie wassen en in een pan met een klein beetje water de blaadjes kort blancheren. Koud water erover (anders gaart het door) en laten uitlekken in een vergiet.
De roomboter in een pannetje smelten, bloem erbij, warm laten worden en al roerend langzaam de melk en de slagroom toevoegen totdat er een gladde, gebonden saus ontstaat. Klein beetje citroensap toevoegen naar smaak zodat de saus fris smaakt. Al roerend de geblancheerde spinazie erdoorheen roeren. Nu wordt de saus mooi groen. Op smaak brengen met wat zout, peper en nootmuskaat. Wil je een gladde saus, nu even de staafmixer gebruiken.
Kluts de eieren en doe er een snufje zout en wat verse peterselie door en bak er een roerei van.
Verdeel de asperges over 4 borden, verdeel de spinaziesaus over de asperges en het roerei ernaast. Leg op elk bord enkele plakken rauwe ham ernaast.