Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje

Asperges met gerookte zalm, echt een lekkernij. Dan gaan we die asperges natuurlijk niet uit een blik trekken. Zo maak je ze vers. Geniet van het seizoen!

0 8.190

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje – Op buffetten vind je vaak asperges uit een pot of blik gerold in een plakje ham. Laten we dat bij Lekker Tafelen nu eens anders aanpakken, wij nemen verse asperges en heerlijke gerookte zalm, oké het mag ook een goede gekookte ham zijn, maar dan wel van die echt lekkere.

Aankoop en bewaren

Wanneer ik als Limburgse asperges eet, wil ik ook echt lekkere asperges, niet die slappe dingen uit een potje. Nu heb ik natuurlijk makkelijk praten, midden tussen de aspergevelden, maar ook in de rest van het land kun je heerlijke asperges kopen. Let er bij aankoop op dat de stelen niet gebarsten of uitgedroogd zijn. Asperges bewaar je het best gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast. Maar eigenlijk moet je ze helemaal niet bewaren, maar gewoon lekker klaarmaken en oppeuzelen. Warm of koud dat maakt niet uit, wanneer je er maar voor zorgt dat je ze goed schilt. Liefst 2 maal. En gooi de schillen niet weg, maar trek er bouillon van waar je de asperges weer in gaart. Het vocht dat je daarna overhoudt, daar maak je dan weer heerlijke aspergesoep van. Het seizoen is kort dus geniet ervan.

Dit voorgerecht is ideaal om een tweede dag asperges te eten. Je neemt na het koken de benodigde asperges en de rest eet je lekker warm op. Je kunt voor dit voorgerecht het best de wat dunnere asperges gebruiken.

Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje

  • 3 dunne asperges per persoon
  • 200 gram gerookte zalm
  • 200 gram crème fraîche
  • peper, zout
  • citroensap
  • tuinkers

Spoel de asperges af met water. Dan schil je de asperges en snijd er het onderste houterige stukje af. Doe de schillen in een pan met een beetje water en een snufje zout. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de schillen een kwartiertje trekken. Zeef het vocht en vang het op. Breng de geschilde asperges in dit kookvocht aan de kook, draai het vuur uit en laat met de deksel op de pan 15-25 minuten staan. De gaartijd is afhankelijk van de dikte en kwaliteit van de asperges. Laat ze nooit te gaar worden, ze horen een beetje stevig te zijn.

Snijd per persoon 3 dunnere afgekoelde asperges doormidden. Leg ze op een stukje keukenpapier zodat ze iets kunnen drogen. Neem een plakje gerookte zalm en snij er een reep van. Rol er de asperges in en leg dit mooi op een bord. Neem per bord 2 rolletjes. Snijd de rest van de gerookte zalm klein en vermeng dit met de crème fraîche. Breng op smaak met een paar druppels citroensap en wat peper en zout. Schep per persoon een royale lepel zalmmengsel op het bord. Strooi er wat afgeknipte tuinkers overheen en klaar is je voorgerecht.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer