• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor

door Redactie
in Recepten, Visgerechten
0
0
Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor- of zeekraal

Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor – Het asperge seizoen werd dit jaar geopend onder de titel: Proef de Lente aan Zee. Daar moest ik wat mee doen, vond ik. Daarom bij deze een recept voor asperges met vis en zeegroente. Zeebaarsfilet is een ideaal visje om mee te werken. Smakelijk, snel klaar, wat wil je nog meer.

Een zeegroente die er een beetje uitziet als dikke spinaziebladeren; lamsoor noemen de Zeeuwen het. En onder die naam wordt het ook buiten Zeeland verkocht. Als je niet aan lamsoor kunt komen, kan je dit recept ook maken met zeekraal. Ik vind het heerlijk samen: de licht zoete asperges tegenover het zilte van lamsoor of zeekraal. Op de foto zie je zowel lamsoor als zeekraal.

Lamsoor: Die naam schijnt eigenlijk niet juist te zijn (zo las ik), want er bestond al  een zeeplantje dat niet eetbaar is, dat eigenlijk de officiële lamsoor is. Dat oneetbare plantje wordt nu “echte lamsoor” genoemd, of schapeoor door de Zeeuwen. Verwarrend hè. De Zeeuwse lamsoor wordt in Vlaanderen zulte genoemd en het gaat hier om de blaadjes van de zeeaster. De vlezige blaadjes van de zeeaster hebben zout water nodig om te groeien, smaken ook een beetje ziltig en groeien in de omgeving van de zee op plekken waar het zoute water onder de dijken door naar binnen sijpelt. Vroeger groeide dit goedje alleen in de natuur, net als de zeekraal, een plantje dat er uitziet als een vetplantje met donkergroene, iets vertakte stengeltjes. Door de toegenomen vraag  naar beide groentesoorten worden ze inmiddels ook gekweekt. Zeekraal zie je al wat vaker in de winkels (buiten Zeeland) liggen. Viswinkels verkopen het vaak als bijproduct en goed gesorteerde supermarkten of groentewinkels willen er ook wel eens aan doen. Zeekraal, ook zo lekker bij asperges, is zouter dan lamsoor. Verder is het net zo’n makkelijke groente om te bereiden als de lamsoor: kort roerbakken in een klontje boter of een scheutje olijfolie, stomen of blancheren. Lamsoor komt buiten het seizoen uit het buitenland, onder andere uit Frankrijk. In de maanden mei tot en met juli heb je de meeste kans op Hollandse lamsoor.

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.

Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor

  • 4 zeebaarsfilets
  • 2 el roomboter
  • olijfolie
  • 200 gram lamsoor (of zeekraal)
  • naar wens 500-750 gram asperges, schoongemaakt
  • blaadje foelie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 20 gram boter
  • 250 ml witte wijn
  • 100 ml slagroom
  • ietsje citroensap
  • vers gemalen peper, zout

Een eenvoudig wijnsausje

Smelt 20 gram roomboter in een ruime steelpan op een matig vuurtje en smoor het sjalotje gaar. Giet de witte wijn erbij, draai het vuur wat hoger en laat de wijn tot ongeveer de helft van het volume inkoken. Roer de slagroom los met een eetlepel van de ingekookte wijn en giet het mengsel  bij de warme vloeistof in de steelpan. Kook de saus enkele minuutjes zachtjes door. Zet het vuur uit, proef en breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel ietsje citroensap. Zet weg tot gebruik (of houd warm).

De asperges

Zet de asperges op met een blaadje foelie (en ietsje zout). Breng het water aan de kook, zet het vuur uit en laat de asperges, met het deksel op de pan,  rustig garen in het hete water.

De zeebaarsfilets

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit twee eetlepels boter met een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan. Leg de visfilets met de velkant naar beneden en bak ze in 3 à 4 minuten knapperig. Leg de filets op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze in 8-10 minuten verder garen in de oven. Bestrooi ze voor het opdienen met ietsje zout en peper.

Bereid in de tussentijd de lamsoor

Verwijder beschadigde blaadjes en de lelijke uiteinden van de steeltjes. Spoel de lamsoor zo snel mogelijk schoon onder koud stromend water, want lamsoor houdt niet van zoet water.  Schud de groente droog in een vergiet. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan of wok en roerbak de groente in enkele minuutjes beetgaar. (Zeekraal bereid je op de zelfde manier.)

Zorg dat de wijnsaus (weer) warm is en maak de borden op met de asperges, een portie lamsoor en de zeebaarsfilet. Verdeel de saus over de borden en serveer direct. Lekker met eigengemaakte aardappelpuree of in de schil gekookte krieltjes.

Tags: GroenteVis - Verse visVis - Zeebaars
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

Gefrituurde uienringen
Hapjes

Gefrituurde uienringen

groene salade met ananasdressing
Salade

Groene salade met ananasdressing

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen