Aspergeschotel uit de oven – Ja het is echt weer zover, het asperge seizoen is begonnen. Inmiddels liggen er bij de groenteman hele mooie exemplaren te wachten om klaar gemaakt te worden. Een lekker recept om die prachtige asperges voor te gebruiken is deze royale aspergeschotel, die je in de oven kunt bereiden. Misschien een heel andere bereidingswijze dan je kent, maar zeker de moeite waard.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aspergeschotel uit de oven
Voor 4 personen gebruik je:
- 12 flinke asperges
- zout
- 4 grote plakken gekookte ham
- 25 gram boter
- 20 gram bloem
- 125 ml slagroom
- 1 eidooier
- versgemalen peper
- 75 gram geraspte jong belegen kaas
- 165 gram cherrytomaatjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Schil de asperges zorgvuldig en snijd een stukje van de onderkant. Breng 1 liter water met wat zout aan de kook en leg de asperges er in. Breng het water opnieuw aan de kook en kook de asperges zachtjes ongeveer 10 à 12 minuten, haal ze vervolgens van de warmtebron af en laat ze afgedekt nog 20 minuten in het hete water liggen.
Schep ze uit de pan, laat ze goed uitlekken en houd ze warm. Bewaar 400 ml van het overgebleven vocht voor later.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol in elke plak ham ongeveer 3 asperges en leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en verwarm dit 3 minuten. Voeg vervolgens het achtergehouden kookvocht in gedeelten toe en roer er een gladde saus van, kook dit 3 minuten zachtjes.
Neem de pan van het vuur en laat het geheel iets afkoelen. Roer er dan de slagroom, eidooier, zout en versgemalen peper door en schenk de saus over de aspergerolletjes. Strooi de kaas erover. Kruis met een scherp mes de tomaatjes aan de bovenkant in en zet ze met de ingekruiste kant naar boven langs de rand van de ovenschaal. Zet het gerecht 15 minuten in het midden van de oven totdat de kaas gesmolten is. Strooi voor het serveren de peterselie erover.
Tafel lekker!
Lekker, hoor! Ik gebruik beenham. Als de ham te dik is om te rollen, gaat het ook prima als je er blokjes of reepjes van snijdt.
En omdat ik geen zout gebruik, neem ik een wat pittiger kaas, anders wordt het te flauw.
Hallo Milly, Zeker lekker deze schotel en zolang we verse asperges kunnen krijgen moeten we er van genieten toch. Variëren met zowel de ham als kaas gaat prima, bedankt voor deze aanvulling.
In Nederland, eind mei, het recept samen met tafelgenoten genoten.
een simpel gerecht met een fantastisch resultaat.
Gemakkelijk van te voren te bereiden, dus slechts in de oven te schuiven en af te wachten.
Leuk om hier eens een Gruene Veltliner bij te drinken. Niet zo’n goedkoop ding uit de supermarkt, maar laat je door een betrouwbare slijter adviseren. Genieten!
Laat het weten, en natuurlijk ook wat de gasten er van vonden 😉
Half mei a.s. ben ik weer voor een dag of tien in Nederland. Gelukkig in het aspergeseizoen. Ik zal zeker laten weten hoe het gerecht bevallen is. Afwachten en de reactie komt er zeker aan.
Leuk recept en zo gemakkelijk van te voren te bereiden. Zal dan wel wat langer in de oven moeten. Ga het binnenkort uitproberen voor ik het aan mijn gasten voorzet.