Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aspergesoep met zalm en dille

Wanneer je asperges gekookt hebt, gooi dan nooit het kookvocht weg, want dit vocht zit bomvol smaak. De ideale basis voor een aspergesoep met zalm en dille.

0 4.957

Aspergesoep met zalm en dille – Wanneer je asperges gekookt hebt, gooi dan nooit het kookvocht weg, want dit vocht zit bomvol smaak. Voor een soep kun je restjes asperge gebruiken. Zelf koop ik hiervoor stukken asperges bij de boer. Deze zijn ongelijkmatig en gebroken maar heerlijk van smaak. De prijs is vele malen goedkoper omdat ze deze anders weg moeten gooien en ze niet verkocht kunnen worden op de veiling. Niet iedereen heeft een boer om de hoek, maar kijk bijvoorbeeld eens op de markt. Daar zie je ook vaak de wat goedkopere ongelijke asperges die perfect voor een soep te gebruiken zijn.

Zalm en dille zijn erg goede vrienden met asperges dus deze gaan we verwerken in een heerlijke soep.

Aspergesoep met zalm en dille

Voor een volle pan soep heb je nodig:

  • 500 gram stukken asperges
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • kookvocht van de asperges
  • zout, peper
  • eventueel een bouillonblokje
  • 100 gram kookroom
  • verse dille
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 limoen

Spoel de asperges af met water. Daarna schil je de asperges en snijd er het onderste houterige stukje af. Doe de schillen in een pan met een beetje water en een snufje zout. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de schillen een kwartiertje trekken. Zeef het vocht en vang het op. Breng de geschilde asperges in het kookvocht aan de kook, draai het vuur uit en laat met de deksel op de pan 15-25 minuten staan. De gaartijd is afhankelijk van de dikte en kwaliteit van de asperges. Laat ze nooit te gaar worden ze horen een beetje stevig te zijn.

Haal de asperges uit het vocht en snij ze in grove stukken. Vul het kookvocht aan tot 2 liter en voeg eventueel een bouillonblok naar smaak toe.

Neem een pan en smelt hierin de boter. Roer er de bloem doorheen en laat dit even garen. Schep er nu een soeplepel lauwe bouillon in en roer dit goed door. Ga zo door tot alle bouillon op is. Giet er de kookroom bij en laat even doorkoken. Kijk of je de dikte van de soep goed vind, vind je deze te dik, voeg dan nog iets room of bouillon toe.

Rasp een beetje van de schil van de gewassen limoen boven de soep. Snijd een paar takjes dille fijn en voeg deze samen met de stukken gekookte asperges op het laatst toe aan de soep. Warm even goed door en breng op smaak met zout en peper. Snijd repen van de zalm en rol deze op tot roosjes of snij de zalm in snippers. Schep de soep op borden en decoreer met de zalm en een takje dille.

Let op: Voeg de zalm niet toe aan de hete pan soep want dan veranderd de structuur en smaak van de zalm. Rasp er nog een beetje limoen over en smullen maar.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer