Jarenlang heb ik zelf asperges in mijn tuin gehad. Daardoor heb ik ook al op heel veel verschillende manieren gerechten met asperges gemaakt. Dit is een recept uit de begintijd. Het is door de jaren heen een beetje veranderd en verfijnd. Als de aspergetijd weer is aangebroken eten we dit bijna elke week. Het is in mijn gezin het meest favoriete aspergegerecht. Misschien dat het dat bij jullie ook zal worden.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg. witte asperges
- 200 gram gekookte hamblokjes/reepjes
- 200 gram geraspte kaas (jong belegen of nog lekkerder gruyere)
- 3 eieren
- 2 dl. room (evt. light)
- 7 plakjes bladerdeeg
- boter om de bakvorm in te vetten
- foelie
- nootmuskaat
- peper & zout
Asperges schillen en is stukjes snijden, aspergestukjes 10/15 min. koken met de foelie, asperges afgieten en de foelie verwijderen. Goed laten uitlekken evt. m.b.v. iets zwaars erop.
Bakvorm invetten, bakvorm bekleden met bladerdeeg, de uitgelekte aspergestukjes, hamblokjes/reepjes, peper & zout en nootmuskaat eroverheen. Geraspte kaas erover. Klop de eieren met de room en giet dit mengsel eroverheen. Bladerdeeg terugvouwen en 45 min. in een voorverwarmde oven op 225 graden.
Serveer hier een lekker glas Pinot Blanc bij.
Hallo Wilmie,
ik heb pas geleden dit recept gemaakt, en het smaakt inderdaad heerlijk.. Deze wordt vaker gemaakt. Bedankt. Groetjes, Mariet Manders
mmm het lijkt me echt lekker dus die staat op het menu .
Mmmm, het water loopt me in demond.
Dit ga ik van de week maken, smullen 🙂